Где
Александр Сергеевич Перижняк » 01 июн 2019, 12:18
стенограмма заседания с лидерами фракций
Зеленський В.О.:
— Доброго дня всім! Сідайте, будь ласка. Мені здається, що трішки холодно. Да, а як тепліше зробити?
Парубій А.В.:
— Ніхто не обіцяв, що буде легко. (Сміх в залі).
Зеленський В.О.:
— Легко розпочали, я вважаю, що легко і закінчимо.
По-перше, дуже дякую, що ми всі зібралися тут. Хотілося би зустрічатися частіше і у більш демократичній атмосфері. Тобто, ми будемо розглядати питання дострокового припинення повноважень Верховної Ради України. Хочеться послухати вашу думку.
Вчора у нас було дуже багато зустрічей. Виглядаю я гірше за вас і я вас вітаю, у нас було 30 зустрічей і це питання ми теж підіймали. Ми розмовляли з європейцями, з американцями, з послами. Знаємо їх думку, хочеться вислухати вашу думку.
Голова Верховної Ради України, Андрію Володимировичу, будь ласка.
Парубій А.В.:
— У нас відбуваються офіційні консультації. Ці офіційні консультації відкриті. Направду я візьму перше слово.
Ви вчора оголосили з трибуни Верховної Ради, що Ви розпускаєте коаліцію. Це звучало гарно, дякую. І направду в мене є питання до вас.
Зеленський В.О.:
— Я не говорив, що я розпускаю коаліцію.
Парубій А.В.:
— Вибачте, Верховну Раду. І у мене є питання швидше до Вас, а на підставі чого це відбувається?
Ляшко О.В.:
— Володимире, я хочу на консультацію, дайте команду вашій охороні пропустити мене на консультацію з Президентом.
Репліка:
— Це голова фракції Олег Ляшко.
Парубій А.В.:
— Я розумію, що запросили його Ви, то ви і приймайте рішення.
Ляшко О.В.:
— Ви порушуєте Конституцію… (діалог в залі).
Парубій А.В.:
— Отже, я свою думку завершу. Згідно Конституції України, власне я маю з собою Конституцію України, є три умови, за яких може відбутися розпуск парламенту. Перша з них, це коли протягом 30 днів місяця не була сформована нова коаліція. Це, коли протягом 60 днів не був призначений новий Уряд, відповідно попередній був відправлений у відставку. І третя передумова – це коли протягом 30 днів Верховна Рада України не змогла зібратися на свої пленарні засідання.
Я, станом на зараз, не бачу жодної конституційної підстави для Указу про розпуск парламенту. На зараз, більш того, ми перебуваємо в процесі конституційному консультацій по створенню нової коаліції. І у тих консультаціях бере участь багато фракцій, які тут присутні. Я не знаю яким чином завершаться ці консультації, але цей процес розпочався 17 травня і згідно Конституції він має тривати до 17 червня. Фактично тоді ми можемо і будемо мати підстави для проведення консультацій з приводу передчасних виборів.
Я в даному випадку хочу говорити як людина, яка опирається на законну Конституцію. Я розумію, що є суспільний запит. І суспільна доцільність..
Зеленський В.О.:
— Це найголовніше.
Парубій А.В.:
— Ні, Закон найголовніше. Я вважаю, що найголовніший Закон. Ви знаєте, що після Майдану був, наприклад, суспільний запит, щоб тих, що голосували за 16 січня щодо них були суспільні запити специфічні. Але бійці самооборони їх захищали, захищали кожного з них від юрби, тому що ми розуміли, що є державні інституції і якщо ми тільки відійдемо від букви Закону, від букви Конституції, тут же…
Ляшко О.В.:
— Доброго дня, я можу десь зайняти крісло?
Зеленський В.О.:
— Обов’язково.
Ляшко О.В.:
— Дякую. Чи на лідера фракції не розрахували?
Зеленський В.О.:
— Розрахували, будь ласка, сідайте.
Ляшко О.В.:
— Будь ласка, куди?
Зеленський В.О.:
— Зараз знайдемо.
Ляшко О.В.:
— Чи можу я спитати, чому Ви заборонили, щоб була пряма трансляція в ефірі? Ваша охорона мене не пропустила.
Зеленський В.О.:
— У нас іде зараз трансляція.
Ляшко О.В.:
— Пряма трансляція?
Зеленський В.О.:
— Ні, не пряма.
Ляшко О.В.:
— В мене, Володимире, питання є до Вас.
Зеленський В.О.:
— Можна Андрій Володимирович закінчить, а потім Ви. Чи Ви, вибачте, не поважаєте спікера?
Ляшко О.В.:
— Володимире, я поважаю Вас і спікера, я хочу задати просте питання, чому Ви дали своїй охороні команду не пропускати…
Зеленський В.О.:
— Я не давав ніяких команд.
Ляшко О.В.:
— Там дивилося 8 тисяч людей. Я абсолютно впевнений, що всі вони хочуть почути вашу позицію, побачити у прямому ефірі, а не записи змонтовані. І вони мають на це право. Я хочу Вас як новообраного Президента спитати, чому Ви дали команду охороні не пропускати мене, вони щойно билися зі мною.
Зеленський В.О.:
— Вас били?
Ляшко О.В.:
— Да, коли я намагався пройти, вони мене відштовхували, вони мене били, вони забрали в мене телефон. Я повідомляю, якщо Ви очевидно про це не знаєте, я повідомляю Вам про цей факт. І прошу вас..
Зеленський В.О.:
— Я розберуся з цим питанням.
Ляшко О.В.:
— Я прошу Вас, дякую, що Ви розберетеся, я прошу Вас, пане Володимире, дати команду охороні, повернути мені телефон і включити пряму трансляцію наших консультацій. Це перше.
Я прошу у Вас відповіді. Верніть мій телефон.
Зеленський В.О.:
— Я не забирав у Вас телефон.
Ляшко О.В.:
— Мій телефон забрала ваша охорона. Верніть мій телефон.
Я можу розраховувати, що мій телефон Ви мені вернете, Ви не заперечуєте проти того, щоб ці історичні для країни консультації ішли в прямому ефірі.
Зеленський В.О.:
— Олег Валерійович, Ви з любого приводу робити історичний момент.
Ляшко О.В.:
— Так само як і Ви.
Зеленський В.О.:
— Дуже дякую. Ви ж мене запитали.
Ляшко О.В.:
— Володимире, я можу свій телефон забрати? Верніть мені телефон. Дайте команду охороні.
Зеленський В.О.:
— Я хочу, щоб Ви тут не роздавали нікому команди зараз, Олегу Валерійовичу, я хочу дослухати спікера Верховної Ради України.