Росcия vs Украина и НАТО - блеф или скоро война? № 2

Локальные и региональные конфликты последних десятилетий

Warisdeath
Генерал-полковник
Генерал-полковник
Спонсор форума
Спонсор форума

Где Warisdeath » 16 фев 2026, 21:27

Lis1980 писал(а):
15 фев 2026, 22:32
Ну тогда многие не верили, что так будет..
Хох. У нас 4 роки тому було нашим ВГК введено свято. Аж цілим указом було введено. І багато хто так радісно його святкував, такі щасливі були. А сьогодні хоч хтось згадав про це? Ну там, сам президент, або хтось з його наближених? Мені ніде не попалося. Я навіть знаю чому про це не згадують. А день закінчився вже, і я вирішив нагадати все ж таки як воно тоді було 16.02.2022.
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Bikini
Полковник
Полковник

Где Bikini » 16 фев 2026, 21:54

Warisdeath писал(а):
16 фев 2026, 21:27
У нас 4 роки тому було нашим ВГК введено свято. Аж цілим указом було введено.
Это была разовая акция :wink:
З метою посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, інформаційно-пропагандистського, морально-психологічного тиску на суспільну свідомість постановляю:

1. Оголосити 16 лютого 2022 року Днем єднання.

У цей день:

підняти Державний Прапор України на будинках і спорудах в усіх населених пунктах;

виконати о 10.00 Державний Гімн України;

провести закордонним дипломатичним установам України в державах перебування відповідні іміджеві заходи, спрямовані на єднання та підтримку України.

2. Кабінету Міністрів України в одноденний строк затвердити план заходів, передбачивши, зокрема:

забезпечення з 1 березня 2022 року підвищення грошового забезпечення військовослужбовців Збройних Сил України на 30 відсотків та доведення до 20 відсотків від початку 2022 року підвищення грошового забезпечення військовослужбовців Державної прикордонної служби України та Національної гвардії України;

створення на основі діючих інформаційних ресурсів єдиної інформаційної платформи UАразом для забезпечення щоденного інформування населення про реальний стан безпекової ситуації, заходи, що вживаються для зміцнення обороноздатності держави, а також організацію належної інформаційно-роз'яснювальної роботи про діяльність державних органів з питань забезпечення безпеки громадян;

прискорення створення і функціонування системи територіальної оборони, належного ресурсного забезпечення заходів із підготовки громадян до національного спротиву.

3. Державним органам забезпечити належне їх функціонування, перебування посадових осіб на роботі та виконання ними обов'язків відповідно до складеної присяги, а у разі виявлення порушень застосування в установленому порядку відповідних санкцій.

Президент України В.ЗЕЛЕНСЬКИЙ
14 лютого 2022 року
Президент України Володимир Зеленський заснував 16 лютого 2022 року, який багато хто на Заході називають днем потенційного вторгнення Росії в Україну, Днем єднання українців.

"Нам кажуть, що 16 лютого стане днем нападу. Ми зробимо його Днем єднання. Відповідний указ я вже підписав. Цього дня ми вивісимо національні прапори, надягнемо синьо-жовті стрічки і покажемо всьому світу нашу єдність", – сказав він у відеозверненні до народу України, оприлюдненому у понеділок увечері.

За словами глави держави, перед Україною постали серйозні зовнішні та внутрішні виклики, які вимагають від нього та кожного з українців відповідальності, впевненості та конкретних дій.

"Нас лякають великою війною та ще раз призначають дату військового вторгнення. Це вже не вперше. З нами системно ведуть війну на всіх фронтах. На військовому – збільшують контингент навколо кордонів. На дипломатичному фронті – намагаються позбавити нас права самостійно визначати зовнішньополітичний курс. На енергетичному – обмежують постачання газу, електроенергії та вугілля. На інформаційному фронті – прагнуть посіяти паніку серед громадян та інвесторів через засоби масової інформації", - сказав він.

"Ми добре знаємо, де поруч з нашими кордонами чужа армія, її чисельність, її локації, її оснащення та її плани. Нам є що протиставити. У нас чудова армія. Наші хлопці мають унікальний бойовий досвід і сучасну зброю. Це вже в рази більше сильна армія, ніж 8 років тому", - додав президент, наголосивши, що Україні "вдалося досягти дипломатичної підтримки практично всіх лідерів цивілізованого світу".

"Ми прагнемо миру і ми хочемо вирішувати всі питання виключно шляхом переговорів. І Донбас, і Крим повернуться в Україну. Виключно дипломатичним шляхом. Ми не робимо замах на чуже, але і свого не віддамо", - наголосив Зеленський.

В Україні, за його словами, сформовано достатні резерви, щоб відбити атаки на курс гривні та фінансову систему.

"Ми не залишимо поза увагою жодної галузі, яка потребує державної підтримки, як це сталося днями з авіаперевізниками. І свідченням тому стабільний курс гривні та відкрите небо", - наголосив президент.

Він також звернувся до бізнесменів, які виїхали останніми днями з України.

"А тепер я хочу звернутися не до тих, хто залишився з Україною та в Україні, а до тих, хто її покинув у найвідповідальніший момент. Ваша сила не у ваших грошах та літаках, а у громадянській позиції, яку ви можете виявити. Поверніться до своїх людей та країни, завдяки яким ви отримали свої заводи та статки. Сьогодні кожен проходить тест на громадянина України. Пройдіть його гідно. Нехай усі зрозуміють для кого Україна справді батьківщина, а для кого – просто майданчик для грошей", - сказав він.

Звернувшись "до всіх представників держави: державних службовців, народних обранців усіх рівнів, які покинули країну або планують це зробити", Зеленський запропонував їм "протягом 24 годин повернутися на батьківщину і стати пліч-о-пліч з українською армією, дипломатією та народом!".

Зеленський також звернувся до українських журналістів.

"Декому з вас іноді доводиться виконувати завдання власників медіа. Більшість із них уже втекли з власної держави. Працюйте на Україну, а не на тих, хто втік. Від вашої чесної позиції сьогодні залежить доля країни", - сказав він.

"Ми спокійні! Ми сильні! Ми разом! Великий народ – великої країни!" - сказав він на закінчення.
Есть много желающих убивать за деньги, но нет ни одного желающего умирать за деньги...

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Warisdeath
Генерал-полковник
Генерал-полковник
Спонсор форума
Спонсор форума

Где Warisdeath » 16 фев 2026, 22:11

А я забув до кого це він звертався, щоб поверталися? Хто виїхав тоді?
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Bikini
Полковник
Полковник

Где Bikini » 16 фев 2026, 22:21

Warisdeath писал(а):
16 фев 2026, 22:11
А я забув до кого це він звертався
К антиподам вот этих:
Lis1980 писал(а):
15 фев 2026, 22:32
Ну тогда многие не верили, что так будет..
Есть много желающих убивать за деньги, но нет ни одного желающего умирать за деньги...

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Влад Бевх
Генерал-майор
Генерал-майор

Где Влад Бевх » 17 фев 2026, 12:00

Самий великий контр наступ ЗСУ після Курської операції. 200 кв км за 5 днів звільнено.
Це не має значення в загальному крім заперечення слів Путіна що Росія повстаю володіє ініціативою.
Московитами теж просунулися , але на 30 кв км за місяць. Гірший їх місячний результат за рік.

Lis1980
Генерал-майор
Генерал-майор
На дурака не нужен нож,
Ему с три короба наврешь
И делай с ним, что хошь!

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Warisdeath
Генерал-полковник
Генерал-полковник
Спонсор форума
Спонсор форума

Где Warisdeath » 18 фев 2026, 21:32

Одного вечора в середині вересня 2022 року, коли Україна розгортала ефективний контрнаступ на північному сході, Залужний, тодішній командувач армією, вийшов з напруженої наради в штабі Зеленського та повернувся до свого кабінету в Києві.

За словами Залужного, за кілька годин до офісу Залужного з'явилися десятки агентів Служби безпеки України для обшуку приміщення. За його словами, у той час там було понад десяток британських офіцерів.

За словами Залужного, українські агенти не сказали, що саме вони шукають, і він завадив їм перебирати документи та комп'ютери.
ЛОНДОН (AP) — Відтоді, як у 2024 році його було усунуто з посади голови Збройних сил України та призначено послом країни у Великій Британії, Валерія Залужного багато хто вважає головним політичним суперником президента Володимира Зеленського.

52-річний Залужний відмовляється обговорювати свої політичні амбіції, кажучи, що не хоче ризикувати завдати шкоди національній єдності під час війни з Росією , яка наближається до своєї четвертої річниці. Однак, на знак свого можливого бажання балотуватися на посаду президента – після закінчення війни – Залужний вперше публічно розповів про глибокий розрив між собою та Зеленським у нещодавньому інтерв'ю Associated Press.

За словами Залужного , напруженість виникла невдовзі після повномасштабного вторгнення Росії в лютому 2022 року, і між двома чоловіками часто спалахували суперечки щодо того, як найкраще захищати країну . Напружені стосунки досягли точки кипіння пізніше того ж року, коли десятки агентів внутрішньої розвідки України здійснили рейд до офісу Залужного, розповів він агентству AP.

Залужний стверджує, що раніше невідомий інцидент був актом залякування. Він ризикував викрити їхнє суперництво в той час, коли національна єдність була надзвичайно важливою.

Служба безпеки України, відома як СБУ, заявила, що в офісі Залужного ніколи не проводилося обшуків, хоча й визнала, що ця адреса була частиною розслідування, не пов'язаного з ним. Офіс Зеленського відмовився коментувати цю історію. Агентство AP не змогло незалежно підтвердити версію Залужного про обшук.

Навіть через роки це викриття загрожує поляризувати громадську думку в Україні в критичний момент війни. Російські війська повільно, але стабільно досягають успіхів на східному фронті України, і обидві сторони чіпляються за несумісні вимоги, поки США тиснуть на них, щоб вони досягли мирної угоди.

Залужний розповів, що під час рейду на його офіс у 2022 році він зателефонував керівнику апарату Зеленського та попередив його, що готовий викликати військових, щоб зупинити це та захистити командний центр: «Я буду боротися з вами і вже викликав підкріплення до центру Києва для підтримки».

Хоча та майже криза на початку війни минула, розбіжності між Залужним та Зеленським щодо того, як захищати свою країну, зберігалися, за словами Залужного, який часто оскаржував військову стратегію президента.

Особливо гострим був спір щодо контрнаступу 2023 року, який зрештою зазнав невдачі, сказав колишній генерал. Хоча популярність Залужного серед громадськості була закріплена кількома успіхами на полі бою, Зеленський звільнив його з посади командувача армії у лютому 2024 року, а пізніше оголосив, що вирушить до Лондона.

Цей крок був широко розцінений політичними аналітиками як спроба Зеленського обмежити потенціал Залужного як політичного суперника, дистанціювавши його від повсякденних справ в Україні.

Опитування постійно дають Залужному невелику перевагу над Зеленським у гіпотетичних перегонах. Колись висока популярність Зеленського знизилася, оскільки війна затягується. Корупційний скандал, у якому фігурують кілька високопосадовців Зеленського, підірвав довіру громадськості, за словами законодавців та активістів. Зеленський нещодавно перетасував свою керівну команду, намагаючись відновити довіру.

США посилюють тиск на Росію та Україну, щоб ті припинили війну. Хоча угода залишається недосяжною , Зеленський у принципі погодився на план, запропонований президентом США Дональдом Трампом, який передбачає проведення виборів після закінчення війни та забезпечення гарантій безпеки.

«Я знаю, як боротися»

Одного вечора в середині вересня 2022 року, коли Україна розгортала ефективний контрнаступ на північному сході, Залужний, тодішній командувач армією, вийшов з напруженої наради в штабі Зеленського та повернувся до свого кабінету в Києві.

За словами Залужного, за кілька годин до офісу Залужного з'явилися десятки агентів Служби безпеки України для обшуку приміщення. За його словами, у той час там було понад десяток британських офіцерів.

За словами Залужного, українські агенти не сказали, що саме вони шукають, і він завадив їм перебирати документи та комп'ютери.

За словами Залужного, рейд явно становив загрозу. У присутності агентів він зателефонував тодішньому керівнику апарату Зеленського Андрію Єрмаку та різко попередив: «Я сказав Єрмаку, що відбию цей напад, бо знаю, як воювати».

Потім Залужний зателефонував тодішньому керівнику служби безпеки Василю Малюку, щоб запитати, що відбувається. Малюк сказав, що нічого не знає про рейд, і пообіцяв розібратися з цим, за словами Залужного.

Пізніше він дізнався, що два дні тому агентство Малюка звернулося до районного суду Києва з проханням отримати ордер на обшук за адресою, де розташований офіс Залужного. Згідно з судовим документом, отриманим агентством AP, агентство мало намір обшукати стриптиз-клуб, яким нібито керує злочинна організація.

Але стриптиз-клуб, згаданий у заяві, був закритий за цим місцем ще до повномасштабного вторгнення Росії, повідомили агентству AP два співробітники, які працюють у новому місці розташування клубу.

СБУ заявила, що перевіряє кілька адрес у рамках розслідування організованої злочинності, не пов'язаної із Залужним. У своїй заяві відомство зазначило, що одна з адрес, зазначених у кримінальній справі, виявилася «нещодавно створеним таємним резервним командним пунктом» Залужного.

У заяві йдеться, що СБУ не проводила обшуків за вказаною адресою, і що ситуацію було прояснено після розмови Малюка та Залужного.

Залужний вважає, що ордер на обшук був приводом, і що агентство навряд чи могло помилково визначити місцезнаходження головного військового командного центру країни.

Розбавлена ​​ударна сила

Контрнаступ 2023 року викликав широку критику з боку військових експертів за те, що він був надто амбітним і розпочався занадто пізно, що дало російським військам час для зміцнення позицій.

Залужний каже, що план, який він розробив за допомогою партнерів НАТО, провалився, оскільки Зеленський та інші посадовці не виділили необхідні ресурси.

Початковий план полягав у тому, щоб зосередити достатньо сил в «єдиному кулаку», щоб повернути собі частково окупований Запорізький регіон — де розташована життєво важлива атомна електростанція, — а потім просунути їх на південь до Азовського моря. Це перерізало б коридор землі, який російська армія використовувала для поповнення запасів Криму, який вона незаконно анексувала у 2014 році. За словами Залужного, успіх вимагав значного, концентрованого нарощування військ та тактичної несподіванки.

Натомість, за його словами, сили були розпорошені по великій території, що зменшило їхню ударну силу.

Його версію того, як контрнаступ відхилився від початкового плану, підтвердили два західні представники оборонного відомства, які говорили на умовах анонімності, оскільки вони не уповноважені публічно виступати перед ЗМІ.

Дипломат з політичними намірами?

Кабінет Залужного в посольстві України в Лондоні відображає його роки генеральської служби. Стіни прикрашені плакатами військових літаків, армійськими медалями, якими він був нагороджений, та дитячими малюнками батальних сцен. На столі з червоного дерева стоять іграшкові дрони.

За його столом на екранах транслюються трансляції в режимі реального часу з дронів, що пролітають над полем бою на сході України.

Ключові критики Залужного щодо воєнної стратегії України полягають у тому, що вона залежить від нереалістичної кількості військ і погано організована в розробці та розгортанні нових технологій на полі бою. Він уважно стежить за розвитком подій, але каже, що не брав участі в прийнятті військових рішень з тих пір, як Зеленський витіснив його. Залужний сказав, що вони з Зеленським мали «абсолютно дружні» розмови під час двох зустрічей з того часу.

Деякі аналітики кажуть, що відсутність участі Залужного у повсякденних політичних справах України може послабити його популярність.

Однак, опитування Ipsos, опубліковане минулого місяця, показало підтримку Залужного на гіпотетичних майбутніх виборах на рівні 23% порівняно з 20% Зеленського, що робить його головним конкурентом президента.

Багато українців вважають його фігурою, здатною змінити систему, сказав Володимир Фесенко, політичний аналітик з Києва. «Люди голосуватимуть не лише за Залужного, а й проти Зеленського, звинувачуючи його у невдачах його президентства», – пояснив він.

Залужний уникає обговорення політики, каже він, боячись розпалювати розбрат серед українців. «Поки не закінчиться війна або не буде оголошено воєнний стан, я не обговорюватиму це і нічого в цьому напрямку не зробив», – сказав він.

Незважаючи на його стриманість, низка консультантів передвиборчої кампанії, партійних діячів та політичних інсайдерів продовжують звертатися до Залужного та пропонувати допомогу в розробці кампанії.

Залужний сказав, що навесні 2025 року до нього звернувся «досить відомий» американський політичний консультант. Посадовець, близький до Залужного, який говорив на умовах анонімності, оскільки не мав права коментувати публічно, повідомив AP, що це був Пол Манафорт, який обіймав посаду голови президентської кампанії Трампа 2016 року, перш ніж його було засуджено у 2018 році за злочини, що включали таємне лобіювання колишнього проросійського президента України Віктора Януковича .

«Я подякував йому за увагу, але сказав, що мені не потрібні його послуги», – сказав Залужний.

Манафорт, якого Трамп помилував після закінчення свого першого терміну, не відповідав на дзвінки та повідомлення від AP.

___

До участі у підготовці цього репортажу долучився журналіст агентства Associated Press Стів Піплз з Вашингтона.

https://apnews.com/article/ukraine-war- ... 58d7eab63e

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Bikini
Полковник
Полковник

Где Bikini » 18 фев 2026, 22:46

Warisdeath писал(а):
18 фев 2026, 21:32
Залужний каже, що план, який він розробив за допомогою партнерів НАТО, провалився, оскільки Зеленський та інші посадовці не виділили необхідні ресурси.
Но при этом он начал осуществлять контрнаступление, видя, что оно провалится. Получается, так? После всего того нашего болтливого пиара, когда даже место контрнаступу обозначили, после постройки россиянами эшелонированных укреплений, так называемой "линии Суровикина". Пложив кучу народу и не добившись ничего. Если ты, как командующий, видишь будущий провал операции, то у тебя два пути: ты всеми силами пытаешься донести свое видение до Главкома, а если тот невменяем, отказываешься выполнять приказ, подав официальный рапорт, чтобы не быть обвиненным по 402. После этого, возможно, тебя понижают и ты вылетаешь из армии. Впрочем, Залужный и так армию покинул. И, второй вопрос, почему он молчал почти три года, ни в устной, ни в письменной форме не высказывался, а сейчас вдруг заговорил? Очень запахло выборами? :hm:
Warisdeath писал(а):
Багато українців вважають його фігурою, здатною змінити систему
Плавали. Знаем. Вера в доброго волшебника у украинцев в крови.
Warisdeath писал(а):
Люди голосуватимуть не лише за Залужного, а й проти Зеленського
Ну а эта фраза вообще просто калька с 2019-го. Наша песня хороша...

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Warisdeath
Генерал-полковник
Генерал-полковник
Спонсор форума
Спонсор форума

Где Warisdeath » 18 фев 2026, 22:59

Bikini писал(а):
18 фев 2026, 22:46
И, второй вопрос, почему он молчал почти три года, ни в устной, ни в письменной форме не высказывался, а сейчас вдруг заговорил?
До нього звернулися журналісти з питанням підтвердити чи спростувати подію з агентами СБУ? І він відповів на їхні запитання.

П.С.
А з урахуванням того як його мочать ОПешні канали, то пора вже і відсіч дати тим наклепам.

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Bikini
Полковник
Полковник

Где Bikini » 18 фев 2026, 23:07

Его только вчера "мочить" начали?
Ладно, я так понимаю на все вопросы всегда есть ответы, в зависимости от мировозрения или местосидения. Проехали. Все-равно самые верные ответы даст время, поглядим-посмотрим :old:

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Warisdeath
Генерал-полковник
Генерал-полковник
Спонсор форума
Спонсор форума

Где Warisdeath » 18 фев 2026, 23:13

Bikini писал(а):
18 фев 2026, 23:07
Его только вчера "мочить" начали?
Ні.
Інколи терпець рветься. А інколи наступає саме той час, коли треба. Він же точно знає більше, ніж всі ми разом узяті.

Ну і просто людське. Всім можна, а йому що, зась?

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Bikini
Полковник
Полковник

Где Bikini » 18 фев 2026, 23:18

Warisdeath писал(а):
18 фев 2026, 23:13
Інколи терпець рветься.
Такой большой, а в сказки веришь (с) :wink:
Warisdeath писал(а):
18 фев 2026, 23:13
А інколи наступає саме той час, коли треба.
А вот здесь в точку! Наступило время. Когда нужно.

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Вернуться в «Локальные и региональные конфликты»