Низкий поклон украинским солдатам, которые откопали меня и вынесли с поля боя
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.
Обстановка в Бахмуте
Судя по отчетам западных военных экспертов, положение ВСУ в Бахмуте — городе Донецкой области, бои за который идут уже полгода, — становится хуже.
В Совете национальной безопасности Белого дома США отмечают, что российские военные «постепенно продвигаются в последние 24–48 часов», однако взятие Бахмута не будет иметь стратегического значения для исхода войны.
Аналитики Института изучения войны, напротив, считают, что решение ВСУ до последнего удерживать Бахмут стратегически обосновано, так как оно заставило Кремль потратить значительные ресурсы на наступление.
При этом американские эксперты по оборонному планированию подчеркивают, что, бросив слишком много сил на защиту Бахмута, Украина не сможет начать весеннее контрнаступление — а именно на нем, по мнению аналитиков, стоит сейчас сосредоточиться украинскому командованию.
14 февраля основатель ЧВК Вагнера Евгений Пригожин назвал бои за Бахмут «тяжелейшими» и сравнил их с «мясорубкой». Ранее Пригожин говорил, что взятие города даст российским войскам возможность «комфортно действовать». Минобороны РФ не упоминало Бахмут в своей последней сводке.
Владимир Зеленский заявил, что украинцы будут оборонять Бахмут столько, сколько необходимо, и приказал ВСУ удерживать город до момента, когда прибудут новые поставки западной военной техники.
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.
История 58-летнего россиянина Калинина, который отправился добровольцем на войну в Украину, был там избит и изнасилован командиром, а теперь уже 2 месяца, несмотря на окончание контракта, не может никакими способами уволиться со службы и получает угрозы от других российских военнослужащих
Спробуйте здогадатися з якого приводу вони на цей раз будуть пробивати днище? Нєа, не здогадаєтеся. Вони збирають Радбез ООО для обговорення річниці Мінських угод.
Правда світ вже не той, що був рік тому. І вже зараз у дипломатичних колах зазначають, що росія має намір скористатися трибуною РБ ООН для озвучення брехливих наративів про нібито недотримання Україною Мінських угод, намагаючись таким чином виправдати свою агресію проти нашої країни.
Засідання розпочнеться о 10:00 (17:00 за київським часом).
РОССИЯ ТЕРЯЕТ ДО 2 000 ЧЕЛОВЕК НА КАЖДЫЕ 90 МЕТРОВ ЗАХВАЧЕННОЙ ТЕРРИТОРИИ
Россия теряет до 2 000 человек на каждые 100 захваченных ярдов (90 метров), в результате наступления на востоке Украины, пишет The Times указывая на данные разведки НАТО.
Эти цифры прозвучали после совещания министров обороны стран НАТО по поводу новых поставок вооружений Украине, на фоне сообщений о том, что Кремль сосредотачивает истребители, бомбардировщики и боевые вертолеты у своих западных границ.
Чи буде великий російський наступ на річницю вторгнення?
Нижче зображено план вторгнення РФ в Україну, який розвідка США оприлюднила 12 лютого 2022-го року. Як бачимо, відмінність у реальності була тільки у тому, що росіяни замість десанту в Одесі вирішили дістатись її швидко захопивши мости через Дніпро через Херсон та Миколаїв. А так все вони пішли всюди, де попереджали американці.
Наша війна унікальна тим, що про війну та місяць вторгнення розвідка НАТО повідомила за чотири місяці. Про план нападу повідомили за дванадцять діб. Про точний час нападу повідомили за дві доби.
Зараз можна тільки гадати, щоб сталось, якби на усіх цих маршрутах українські війська завчасно розгорнули оборону та підірвали мости, без сумніву, що з такою точною інформацією втрати росіян були б у рази більші, а ніяких проривів та оточень на півдні вони б не здійснили.
Але якби великий наступ планувався зараз, інформація від союзників була б ще більш детальною.
Фактично туману війни у сучасній війні на стратегічному рівні не існує, сучасні засоби радіоелектронної та космічної розвідки роблять розкривають усі плани та бачать усі пересування військових угруповань. Тому нічого неочікуваного та непередбачуваного на фронті РФ не здійснить і на річницю вторгнення.
Росія змінила стратегію, і замість намірів знищити Україну одним потужним ударом зараз намагається створити напругу та добитися переваги на широкому фронті. Тобто збільшує кількість військ на фронті, мобілізовує промисловість для збільшення виробництва дронів, снарядів, ракет.
Фактично це означає, що ворог готується до наступу, але масштаби цього наступу - фронтова та прикордонна зона, а наступ прив'язаний не до якоїсь конкретної дати, а до створення сприятливих умов. Тобто ворог буде наступати там, де у нас погано облаштована не глибока оборона, де слабка розвідка та управління, де вогневі засоби працюють не точно, де знаходяться послаблені та виснажені підрозділи. Характер бойових дій на другому році війни змінюється, масштабні дії та прориви мають попереджатись різким зниженням боєздатності противника на певних ділянках фронту.
Але маневри російських військ ми бачимо так само чітко як і рік тому, тому раптовості не буде.
Юрій Бутусов
Залишу в цій темі заяви Шольца і Макрона тому що така зміна риторики - це наслідки цієї війни.
Усі, хто може надіслати танки України, повинні зробити це, - Шольц
Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав міжнародних партнерів, які мають на озброєнні бойові танки західного зразка, надіслати їх Україні.
На Мюнхенській конференції канцлер заявив, що сьогодні Німеччина пропонує лідерство у сфері безпеки.
Шольц закликав партнерів, які можуть відправити танки західного зразка в Україну, зробити це.
"Усі ті, хто можуть надіслати бойові танки цього типу, повинні зробити це. Міністр оборони Пісторіус, міністр закордонних справ Бербок та я особисто інтенсивно закликаємо до цього. Німеччина робитиме все, що у її силах, аби зробити ці рішення легшими для партнерів. Наприклад, навчаючи українських солдатів керувати танками тут у Німеччині або надаючи підтримку з точки зору поставок і логістики", - наголосив він.
Німеччина збільшує виробництво зброї для себе та України, - заявив Олаф Шольц.
Російська агресивна війна змусила країни НАТО, та не тільки їх, переглянути свої видатки на оборону та відносини з промисловістю.
Олаф Шольц підтвердив відданість його країни меті довести витрати на оборону до не менше 2% ВВП, про що він заявив на третій день російської війни проти України, та нагадав, що його уряд виділив додатковий пакет Бундесверу в 100 млрд євро.
Важливим і нелегким питанням є збільшення промислового виробництва збройних систем і боєприпасів.
"Ми маємо зрозуміти, що для нашої безпеки ми маємо… налагодити постійне виробництво найбільш важливих озброєнь і боєприпасів", - підкреслив Шольц.
За його словами, уже вживаються кроки для посилення власної обороноздатності, але також для збільшення допомоги Україні. Зокрема, поновлюється виробництво боєприпасів для САУ Gepard, яке було припинено кілька десятків років тому. Україна дуже активно використовує ці системи, вони ефективні, тож треба забезпечити безперебійне постачання боєприпасів. Теж стосується боєприпасів для танків, це питання зараз обговорюється, наголосив Шольц.
Макрон на Мюнхенській конференції: " Не вірю, що зміна режиму в РФ щось дасть. На що міняти?"
"Я не вірю, що зміна режиму щось дасть. І коли я чую, як багато людей виступають за зміну режиму, я запитую: На що міняти? Хто наступний? Хто ваш лідер? За останні десятиліття ми бачили багато змін режимів у багатьох країнах, і це були провали", - пояснив французький президент.
Тому, за словами Макрона, необхідно спочатку допомогти Україні зберегти свій суверенітет і незалежність, а про зміни Росії говорити зарано.
Макрон також заявив, що Захід не до кінця переварив наслідки закінчення холодної війни, а Росія не до кінця переварила те, що вона перестала бути імперією.
"Очевидно, що глибинною причиною цієї агресії є одержимість геополітичним домінуванням. Росія мала низький ВВП і занепад демографічної ситуації, але при цьому була найбільшою країною світу з величезними кордонами, і перед нею стояв вибір між тим, щоб зробити ставку на своє майбутнє, приєднавшись до Європи, або повернутися до мрії про імперію, і вона вибрала останнє", - сказав він.
"Час для діалогу ще не настав, тому що Росія обрала війну. Росія вирішила бити по цивільній інфраструктурі та вчиняти воєнні злочини, вона має програти", – сказав Макрон.
Президент Франції вважає, що Росія "приречена на майбутню поразку", оскільки її агресія не лише зацементувала державність України, а й змусила Фінляндію та Швецію подати заявки на вступ до НАТО та змусила країни Європи більше думати про зміцнення оборони.
Макрон також згадав про розмову рік тому з російським диктатором Володимиром Путіним, який запевняв його, що не має жодного відношення до групи Вагнера. "Я тоді майже повірив йому", – сказав французький президент.
Что за идиотизм ожидать наступление или что другое к конкретной дате? За последний год чего только к датам не привязывали и никогда РФ не "оправдывала ожиданий". Пора бы уже прекратить ерундой маяться, но нет, продолжаем в том же духе - одни вангуют к дате, другие опровергают. Все при деле!
Уже скоро зима закончится и где обещанное наступление как все замерзнет?
Есть много желающих убивать за деньги, но нет ни одного желающего умирать за деньги...
Так воно триває. Якщо на те пішло, то через тиждень вже рік, як почався повномасштабний наступ.
Так само дивуюсь заявам про чергові дати