Sanek, Може і так? Не знаю.
Скажу за себе. Жодного разу за всі роки користування своїм номером, який на контракті, не відчував ніяких утисків своєї свободи. Вперше стикнувся з тим, що просто так, як у нас у переході, у кіоску, в супермаркеті та де завгодно, ти не можеш придбати номер, коли був у Туреччині. Був дуже здивован цим. Навіть за паспортом мені не продали, мотивуючи тим, що я приїхав на короткий час, та ще й не за путівкою, а вільним туристом у гості. Це ще було на початку нульових. Я спитав, а чого так? А мені пояснили, що так безпечніше для країни. Терористи, злочинці і так далі. Скажу чесно, що я тоді до кінця так і не зрозумів про що мова. Тим більше, що без зв'язку я не залишився. І з телефону-автомату дзвонив додому і друзі-турки давали свій телефон. Але здивування своє я привіз сюди)))
Потім, через кілька років так само було і в росії. Теж не зміг придбати номер місцевий. Давав свій паспорт, довідку, що заповнювали при перетені кордону (вже й забув яка її назва) і все-одно ледве, ледве купив там номер якогось оператора. І то, як сказали мої друзі, то мені повезло і це я випадково так натрапив. І там теж мені розповідали про злочинців і терористів. І я так само знизував плечима і дивувався.
А після цього, зацікавившись, я дізнався, що і в ЄС, і в США, і в інших країнах просто так без документів номера не придбати.
Пам'ятаю, як я аж пишався, що у нас так свободно можна придбати номер якого завгодно оператора. А от з 2014 року я змінив своє бачення на це. Кардинально змінив. І тепер всі роки дивувався чому досі у нас не ввели правила ідентифікації номерів?
Розумію, що для тих, хто здійснює злочинну, або терористичну діяльність, це не такий вже і запобіжник чи перешкода, але ж все одно, хоч трохи, але не так вже й легко їм і небезпечно, і тепер треба їм буде обережніше робити всі свої злочинні діяння за номером.
Це ж стосується і шахраїв, і так званих колекторів.
А якщо ти не займаєшся ніяким злочином, то ніяких утисків немає. Стверджую це, як користувач з багаторічним досвідом. Навіть деякі переваги є від цього.