Авторська тема. Різне ножове від «Майора»

Обсуждение холодного оружия

Автор темы
Влад Бевх
Генерал-майор
Генерал-майор

Где Влад Бевх » 15 июл 2026, 00:49

Різну коротку цікаву інформацію про клинкові буду писати сюди. Щоб не перевантажувати темами розділ.

«»»»»»»»»»
Сколы ультрадорогих ножей Рокстед Корпорейшн.
Владелец ножа KOU-ZDP заявляет что такое появилось после того, как кончиком вскрывались всего лишь скорлупки фисташек. Причем нужно было вскрыть кончиком 7 фисташек, чтоб появились такие сколы.
ZDP189 Рокстед калит примерно на 67 единиц по Роквеллу.

Тому не ризикуйте, відкривайте цих «звірів» потужним ножем
168704 - Авторська тема.  Різне ножове від «Майора»
168705 - Авторська тема.  Різне ножове від «Майора»
168706 - Авторська тема.  Різне ножове від «Майора»
168707 - Авторська тема.  Різне ножове від «Майора»

Bikini
Полковник
Полковник

Где Bikini » 15 июл 2026, 00:54

Влад Бевх писал(а):
15 июл 2026, 00:49
Сколы ультрадорогих ножей Рокстед Корпорейшн.
Не специалист я, но не может ли это быть показателем китайской подделки ножа? Ведь где "ультрадорогое" там это очень распространено.
Есть много желающих убивать за деньги, но нет ни одного желающего умирать за деньги...

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Автор темы
Влад Бевх
Генерал-майор
Генерал-майор

Где Влад Бевх » 15 июл 2026, 04:45

Bikini писал(а):
15 июл 2026, 00:54
Не специалист я, но не может ли это быть показателем китайской подделки ножа?
Ні в якому разі.
Рокстід - відомий серійний дуже дорогий ножовий «хай енд» першого покоління статей «порошкової металургії».
Його самі різючі рекордні властивості забеспечувалися простими рішеннями - топова сталь на той час + термічка на вверх твердості до максимуму плюс ультра тонке зведення в ноль (спуски лінзою) .
Звісно ж таким ножем можно лише різати. Длубати і колупати категорично не рекомендуется.
Над тим бідолахою з фісташками на форумі Рокстіда лише поржалі.

В мене є ножик з zdp 189 термічений на 67 одиниць по роквеллу.
Не Рокстід.
В ламінаті, три слойка як ця сталь і задумувалася (її створювали для дорогих японських кухонних ножів).
Я знаю як з таким клинком поводитися і для чого він.

«круглоокий північний дикун, не пізнавший Дао - може не лише розбити нефритовий жезл кохання а і порізати при тому собі руки»

А ось Спайдерко прокляла себе за цю Калі 3 з zdp 189 - 67 одиниць і саме тонке в їхній серійці (не спрінтрани) зведення (десь 0.3 мм спуски на ріжучу крайку) . Бо ніхто не вважає Спайдерко достойною делікатності, Спаі не Рокстіди.

«Спайдерко на барбекю мʼясо на решітці перевертають!»

Калі 3,5 при тій же твердості вже звели товстіше. Ендуру з zdp189 ще товстіше і калили на значно нижчу твердість. На ютуб один з майстрів України регриндив ендуру з здп (щоб краще різала на прохання клієнта знімав спуск щоб було тоньше зведення) і був приємно вражений невисокою твердістью.
168710 - Авторська тема.  Різне ножове від «Майора»

Автор темы
Влад Бевх
Генерал-майор
Генерал-майор

Где Влад Бевх » 15 июл 2026, 15:16

Діаграма Лінна Томпсона.
Догори - міцність , направо - тривалість утримання ріжучої крайки від абразивного зносу.
Тести стійкості до зносу на машині CATRA.
Як бачимо сталі у яких ні міцності ні стійкості загострення є, а от сталі які добре тримають ріжучу крайку в роботі і дуже міцні - ще не створили. (мʼясники наприклад типово працюють ножами з сталей які дозволяють вивести ультратонку ріжучу крайку і часто правлять ніж в роботі (не точать, тільки правлять).
У сталюк у яких ні міцності ні абразивної стійкості можуть бути інші чесноти. Дешевизна, чи велика корозійна стійкість чи здатність сформувати дуже тонку робочу крайку то що.
про машину CATRA і як проходять тести можете нагуглити.
На жаль не вказано яка міцність і як міряли. Підозрюю що міряли ударну вʼязкість бо це відносно просто - бойковим методом. Але це трохи не то що міцність до статичних навантажень. Для визначення загальної міцності тре робити тестові пластинки, термічити їх як цікаво дослідити та гнути і ломати на відповідному обладнанні. Це складно і дорого .
168715 - Авторська тема.  Різне ножове від «Майора»

Автор темы
Влад Бевх
Генерал-майор
Генерал-майор

Где Влад Бевх » 15 июл 2026, 21:59

Про «модні» зараз фронталки - ножі з фронтальним викидом клинка пружиною.
Протирати тре любий ніж якщо ми різали щось неприємне для сталі. Сік фруктів наприклад вельми сприяє корозії.
Тому що навіть нержавіючі сталі не є повністью нержавіючими. Вони є корозійно стійкі. До речі у різних марок нержавіючих сталей опір корозії різний. Але всі вони не повністью нержавійки . І в першу чергу корозія «чіпляється» до самої виступаючої частини клинка. А це ріжуча крайка. І ваш ніж забруднений чимось агресивним навіть якщо не отримає корозію по всьому клинку чи піттінг «чомусь» сам по собі підтупиться.
Також аналогічно що тре протирати ніж який забруднений чимось що може заклинити конструкцію (умовно - різали тортик)
Але проблема в тому що навіть якщо оператор грамотний - бувають ситуації коли ніж тре скласти чи прибрати в піхви алярмово. Без можливості витерти чи добре витерти.
На американських ножевих форумах люблять цитувати історію одного мисливця який був змушений закрити складний ніж в крові (не в людській) далі ніж замерз , через короткий час ніж знову став потрібний мисливцю як інструмент і він «розклинив» ніж попісявши на нього.
І тут у фронталок все дуже дуже погано. Бо якщо я склав и заклинив ніж наприклад з фреймом - я можу його легко промити і відновити працездатність.
Фронталки зараз не мають системи для швидкого очищення без розбирання (наприклад відкидних плашок на защіпці які б відкинуті давали доступ до внутрішнього механізму).
Також як неодноразово вказувалося ріжуть компактні і відносно компактні фронталки не дуже. Бо клинок вузький і спуски під великими кутами. Якщо матеріал який ми ріжемо дає опір - в нас різ буде не комфортний. Яка б сталь у якій термічці не була на клинку . І навіть тонке зведення при «сокирних» спусках допомогає дуже мало.
Таким чином резюме.
Практичний сенс в сучасних дорогих фронталках лише збройова роль. Точніше недозбройова. В групі я детально розповідав чому мінімальна довжина короткого клинка саме зброї - 143..145 мм і більше.
Але також є психологічний сенс фронталки - щось типу чоток. Предмет який приємно крутити в руках і клацати без практичної мети, просто для задоволення при перегляді наприклад бойовика про Дж. Уіка
Тепер ви можете купляти чи не купляти ніж з фронтальним викидом свідомо …
168734 - Авторська тема.  Різне ножове від «Майора»
168735 - Авторська тема.  Різне ножове від «Майора»
168736 - Авторська тема.  Різне ножове від «Майора»

Вернуться в «Холодное оружие»