Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.
Антисемітизм у Європі набирає обертів. 12-річна єврейська дівчинка з комуни Курбевуа у передмісті Парижа звернулася до поліції зі скаргою на групове зґвалтування. Троє підлітків 12-14 років зґвалтували її через те, що вона єврейка.
Про це розповіли у вівторок, 18 червня, французькі ЗМІ. Медичні обстеження, які пройшла дівчина, підтвердили, що вона зазнала сексуального насильства. Зґвалтування сталося у суботу увечері. За словами дівчини, підлітки насильно затягли її до ангару в передмісті. Потім зґвалтували, погрожуючи вбити. І у процесі зґвалтування робили антисемітські коментарі.
Один із ґвалтівників був її колишнім хлопцем. За її словами, він таким шляхом помстився їй за те, що вона приховала від нього, що єврейка.
Національність ґвалтівників, один із яких уже був раніше у поліції, політкоректно не вказується. Через їх юний вік розслідування було передано до спеціального підрозділу французької прокуратури, який і дав дозвіл на їх арешт. За даними французьких ЗМІ, вони були заарештовані в понеділок, і їм буде пред’явлено звинувачення у низці серйозних злочинів, включаючи зґвалтування за обтяжуючих обставин, сексуальне насильство за обтяжуючих обставин та погрози.
У ході судових слухань неповнолітні визнали те, в чому їх звинувачували, та заявили, що діяли з помсти. У Le Parisien повідомлялося, що в мобільному телефоні одного з ґвалтівників також було виявлено антисемітські коментарі та фотографії, у тому числі спалений ізраїльський прапор. Інший підозрюваний заявив, що вдарив дівчину, «бо вона відгукувалася погано про Палестину». https://ua.detaly.co.il/pidlitki-z-pari ... palestinu/
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.
Ізраїль почав масований удар по позиціях терористів "Хезболли" у Лівані.
Виховательний процес почався. Нарешті.
Из Штатов оружие идет буквально потоком, кто бы там что ни говорил.
США з 7 жовтня відправили Ізраїлю тисячі 2000-фунтивих бомб
Адміністрація президента США Джо Байдена з початку війни в Газі відправила до Ізраїлю велику кількість боєприпасів, зокрема тисячі особливо руйнівних 2000-фунтових бомб і тисячі ракет Hellfire, пише Reuters з посиланням на двох американських чиновників, поінформованих про оновлений список постачань зброї.
З початку війни в жовтні минулого року і до останніх днів Сполучені Штати передали не менше 14 000 2000-фунтових бомб МК-84, 6500 500-фунтових бомб, 3000 високоточних ракет класу «повітря-земля» Hellfire, 1000 протибункерних бомб та інші боєприпаси.
Це найактуальніша інформація про боєприпаси, відправлені до Ізраїлю з початку війни в Газі.
Хоча джерела не назвали терміни постачання, підсумкові дані свідчать про те, що суттєвого скорочення військової підтримки США Ізраїлю не відбулося, незважаючи на міжнародні заклики обмежити постачання зброї та нещодавнє рішення адміністрації призупинити постачання потужних бомб.
Минулого тижня високопосадовець адміністрації Байдена повідомив журналістам, що Вашингтон з 7 жовтня направив Ізраїлю допомогу в галузі безпеки на суму 6,5 мільярдів доларів.
Біньямін Нетаніягу в останні тижні заявив, що Вашингтон призупинив постачання зброї. Чиновники США неодноразово заперечували це припущення, хоч і визнавали деякі проблеми.
У травні адміністрація Байдена призупинила одне постачання 2000-фунтових бомб, пославшись на побоювання з приводу того, який вплив це озброєння може спричинити у густонаселених районах Гази, але США наполягають на тому, щоб решта зброї надходила в звичайному режимі.
Вашингтон щорічно надає Ізраїлю військову допомогу у розмірі 3,8 мільярда доларів. Хоча Байден попередив, що він поставить умови щодо військової допомоги, якщо Ізраїль не зможе захистити громадянське населення і не допустить більше гуманітарної допомоги в Газу, він не зробив цього, за винятком затримки постачання у травні.
Керівник аерокосмічної галузі: «На крайній випадок у нас є зброя Судного дня»
«На випадок масового нападу на нас одночасно з усіх боків ми маємо зброю Судного Дня». — із такою заявою виступив голова робітничого комітету концерну Авіакосмічної промисловості IAI (Israel Airspace Industry) Яїр Кац.
Про це розповів увечері у суботу, 29 червня, сайт Walla. «У нас є зброя, яка може вирішити рівняння, яке намагаються нам нав’язати», — заявив голова профспілки концерну, де, за даними закордонних ЗМІ, роблять ракети «Єрихон», здатні нести ядерну зброю. — Якщо Іран, Ємен, Сирія, Ірак та всі країни Близького Сходу вирішать, що настав час звести з нами рахунки, я розумію, що ми маємо можливість використовувати зброю кінця світу».
Слід зазначити, що Ізраїль ніколи не підтверджував, що має ядерну зброю. Яїр Кац також розповів про партнерство з іншими країнами. «Американці, британці та німці допомагають нам у розвідувальному аспекті, вони знають, як повідомити нам, де і хто робить кроки, які можуть поставити під загрозу наше існування. Їхня допомога важлива, навіть з урахуванням того, що у нас є засоби в космосі, і багато що ми можемо побачити самі. На прикладі іранської атаки ми бачили, як багато означає ця допомога».
Кац також розповів про запобігання масовій атакі іранської ракет і БПЛА 14 квітня, під час якої ЦАХАЛ використовував, серед іншого, такі вироби концерну «Авіакосмічна промисловість», як ракетний комплекс Arrow («Хец»), літаки-заправники та багато іншого. «Ми готувалися до такого сценарію багато тижнів, – розповів він. — Натомість тієї суботи, коли нам повідомили, що Іран розпочав атаку, більша частина наших співробітників просто спокійно лягла спати. Те, що ранок був звичайним, є нашим найвищим досягненням».
Але водночас голова профспілки розкритикував уряд: «У мене дуже різка критика на адресу прем’єр-міністра та міністра фінансів за те, як вони керують аерокосмічною галуззю. Якщо наш міністр оборони намагається створити важелі для зростання, то міністр фінансів робить протилежне, провокуючи непотрібні кризи». https://ua.detaly.co.il/kerivnik-aeroko ... nogo-dnya/
Якийсь хаос і бардак відбувається в нашому світі.
Ця історія більше підходить у рубрику "очевидне-неймовірне", але це відбувається насправді
Война прекращается, евреи не смогли выполнить свои намеченные задачи. Система подземных туннелей как оказалось обеспечила ХАМАСу намного большую устойчивость несмотря на колоссальное военное преимущество цахал. По планам американцев после войны в секторе не будет ни израильтян ни за ХАМАС, сектор будет управляться спец администрацией под патронажей американцев.
Вот что бывает если тратить ресурсы на укрепления а не торгівельні майданчики
Ємен, порт Ходейда. Розбомблений. Повідомляють про влучання у склади зі зброєю та паливом. Також повідомляють, що постраждали нафтопереробні заводи в порту.
Командування хуситів заявило, що «на цей акт агресії Ізраїлю буде відповідь».
Саудівський канал Al-Hadath: 8 F-35 та 5 F-16 здійснили атаку в Ходейді.
США та Великобританія брали участь в атаці – дозаправляючи ізраїльські літаки.
Ємен розташований від Ізраїлю далі, ніж Іран.
Міністр оборони Галант: «Пожежу, яка зараз горить у Ходейді, видно по всьому Близькому Сходу, і вона має зрозумілу інтерпретацію. Хусити атакували нас понад 200 разів, ми атакували їх вперше, після того, як через їхній удар загинув ізраїльтянин. Ми будемо робити це скрізь, де це буде потрібно, у Лівані, у Газі чи Ємені. Кров ізраїльтян має ціну. Тим, хто на нас нападе, ми відповімо тим самим».
ЦАХАЛ взяв на себе відповідальність за удар по Аль-Ходейді.
У ЦАХАЛі повідомили, що удар по порту Ходейда було здійснено ізраїльськими Повітряними силами самостійно, без взаємодій із союзниками
«Довга рука Ізраїлю»: прем’єр-міністр та спікер ЦАХАЛу розповіли про атаку на Ходейду
Прем’єр-міністр Біньямін Нетаніягу увечері 20 липня офіційно прокоментував атаку Ізраїлю на порт Ходейда, який контролюють єменські хусити.
“Ця атака дає зрозуміти нашим ворогам, що немає місця, куди не могла б дотягнутися довга рука Ізраїлю”, – пояснив він.
«Ізраїль очікує, що міжнародна спільнота активізує свої зусилля проти Ірану та його маріонеток, щоб приборкати іранську агресію та захистити міжнародну свободу судноплавства, – заявив прем’єр-міністр. — Кожен, хто хоче бачити Близький Схід безпечним і стабільним, має виступити проти іранської «осі зла» та підтримати боротьбу Ізраїлю проти Ірану та його маріонеток».
Нетаніягу звернувся до ворогів Ізраїлю: «Не вводьте себе в оману з приводу нас. Ми захищатимемося всіма способами, на всіх фронтах. Будь-хто, хто завдасть нам шкоди, заплатить дуже високу ціну за свою агресію».
Перед прем’єр-міністром офіційні коментарі дав і речник ЦАХАЛу Даніель Хагарі. Він вперше розкрив назву операції в Ємені – “Довга рука”. За його словами, всі льотчики, які брали участь в атаці, благополучно повернулися додому.
«На відстані понад 1700 км звідси наші пілоти атакували портовий район Ходейди в Ємені. Ми вдарили по цьому району, оскільки порт є маршрутом для постачання іранської зброї до Ємену і є важливим економічним джерелом, що забезпечує терор хуситів», — пояснив Хагарі.
За його словами, ізраїльські ВПС «атакували інфраструктуру подвійного призначення [військового та цивільного], у тому числі енергетичну».
«Це складна атака, одна з найдальших і найтриваліших, здійснених ВПС Ізраїлю. Вона вимагала ретельного планування та підготовки. Ємен — велика країна, лише її частина контролюється терористичним режимом хуситів. Ми не маємо наміру атакувати єменський народ – ми працюємо проти тероризму хуситів», — заявив прес-секретар ЦАХАЛу.
Він підкреслив, що за останні місяці хусити здійснили близько 200 атак на територію Ізраїлю, запускаючи по ній дрони та ракети. Також хусити під керівництвом Ірану пошкодили десятки кораблів і завдали збитків світовим торговим шляхам.
Хагарі, як і Нетаніягу після нього, теж звернувся до світової спільноти із закликом об’єднатися з Ізраїлем у єдиний фронт проти хуситського тероризму, скерований Іраном.
“Це спільний міжнародний інтерес”, – сказав він.
Звертаючись до ізраїльтян, прес-секретар ЦАХАЛу наголосив, що жодних змін у політиці та вказівках Командування тилу поки що немає. Одночасно ЦАХАЛ посилив оборону у повітрі, на морі та на суші.
Він наголосив, що оборона Ізраїлю «не є герметичною», і громадяни мають виконувати вказівки Командування тилу.
Хусити продовжують загрожувати відповіддю на ізраїльський удар по порту Аль-Ходейда. Високопоставлений член терористичної організації «Ансар Аллах» в Ємені Хазам аль-Асад написав твіт з погрозами на івриті.
«У фатальну хвилину навіть ваші сховища вас не врятують», — написав ватажок терористів.
Інший високопосадовець хуситів Мухаммед Алі аль-Хуті опублікував загадкове повідомлення після того, як терористична організація повідомила про запуски ракет у напрямку Ізраїлю. Цифра «1» там була написана п’ять разів по вертикалі, а потім слово «Аль-Акса».
Тим часом, Мухаммад Абдель Салам, представник хуситів, заявив в ефірі Al Jazeera, що вони завдадуть удару по Ізраїлю: «Ми націлимося вглиб Ізраїлю, всі чутливі об’єкти на всіх рівнях будуть нашою метою. Ворог більше не в безпеці, навіть у так званому Тель-Авіві, це наше нове рівняння». Салам розповів також, що використаний безпілотник був виготовлений у Ємені і що це був «п’ятий етап» операції хуситів.
Нагадаємо, як вже розповідав сайт «Деталі», Ізраїль готується до того, що атака в Ємені в рамках операції «Довга рука» призведе до реакції у відповідь і подальших обстрілів Ізраїлю. Джерело в ізраїльських силових структурах повідомило: «Ми недостатньо добре знаємо хуситів, але беремо до уваги, що найближчими місяцями напруженість збережеться і навіть буде конфлікт. Хусити мають ракетні можливості, а також БПЛА. Вони можуть одночасно запускати кілька типів ракет і БПЛА, що може завдати шкоди».
«Довга рука» не вирішує всіх проблем, кажуть у ЦАХАЛі, наголошуючи, що все було зважено перед ухваленням рішення про проведення операції. Це перша атака такого масштабу, і це сигнал Бейруту, Тегерану та всьому регіону. Ізраїль провів цю операцію поодинці, не вдаючись до допомоги партнерів з інших країн, але координуючи дії у повітряному просторі, щоб уникнути зіткнень у повітрі. Щодо координації ударів по цілях, то її не було.
ВПС атакували інфраструктуру в порту, великі крани, близько двадцяти величезних паливних баків, деякі з яких й досі горять. Основна увага приділялася можливості розвантаження товарів та накопиченню палива в порту. Завдані збитки величезні, порт переважно закритий. У Ходейді на заправках стоять черги через побоювання нестачі палива. Ізраїль вдарив по головному каналу, який дозволяє хуситам застосовувати їх бойові можливості. Через цей порт хусити везуть усю зброю, яку вони отримують з Ірану. Крім того, порт також є джерелом оподаткування.
До рук Ізраїлю потрапив секретний Статут Хамасу. Він допоможе зруйнувати угруповання зсередини
Події 7 жовтня застали ізраїльську розвідку зненацька за багатьма параметрами. В тому числі, і з точки зору обробки величезної кількості розвідданих, що опинилися в її розпорядженні.
В руки ізраїльських військових під час боїв в Газі потрапило безліч комп’ютерів і серверів, мобільних телефонів, карт, блокнотів, записок, таблиць, брошур і книг Хамасу. Жадана мрія будь-якої розвідки — отримати доступ до самих секретних документів ворога, що дозволяє зрозуміти логіку його дій. Саме такі документи потрапили до ізраїльських спецслужб. Розповідаємо, як силовики працюють з ними, і які знахідки здивували їх, навіть після всього, побаченого 7 жовтня.
В ході наземної операції в Секторі Газа солдати ЦАХАЛ виявили безліч бункерів, штабів високопоставлених командирів ХАМАСу і сейфів, в яких зберігалися секретні документи.
Було вирішено, що обробкою всіх електронних носіїв інформації типу комп’ютерів займеться ШАБАК, а обробкою письмових джерел типу книг, брошур і записок — розвідуправління Генштабу.
Дуже скоро ізраїльські контррозвідники зрозуміли, що вони напали на золоту жилу. «Отримана нами інформація настільки обширна, що дозволяє зруйнувати ХАМАС зсередини», — говорить високопоставлене джерело в силах безпеки.
Те, що ми не уявляли
ЦАХАЛ і ШАБАК роками говорили про те, що ХАМАС перетворив своє військове крило на повноцінну армію. Однак навіть вони не уявляли собі, як далеко зайшов цей процес.
У комп’ютерах командирів ХАМАСу були виявлені Excel-таблиці, де містилася маса даних про підрозділи Хамасу — ротах, батальйонах і бригадах. У тому числі — кількість їх навчань, зброї та боєприпасів. Підсумки військових оглядів і навіть екіпірування, видане кожному бойовику.
В руках ЦАХАЛа і ШАБАКа опинилися навіть протоколи нарад за участю старших і молодших командирів ХАМАСу. Ізраїльські розвідники були здивовані тим, наскільки впорядкованою виявилася діяльність терористичної організації.
«Навіть сотні тисяч допитів терористів і їх командирів не дозволили б нам дізнатися те, що з’ясувалося з секретних документів», — говорить інформоване джерело в армійській розвідці.
Як з’ясувалося, у своїх діях ХАМАС керувався секретним Статутом, про існування якого знали тільки старші командири. Саме вони дбали про виконання всіх його пунктів.
Переслідування геїв
Наприклад, ізраїльські військові знайшли документи ХАМАСу, що регламентують слідчі методи щодо палестинців, запідозрених у нетрадиційній сексуальній орієнтації. Діяти по відношенню до них пропонувалося жорстоко і безжально. Саме так терористи і діяли. Це зрозуміло з знайдених протоколів допитів людей, «підозрюваних» в тому, що вони геї або лесбіянки. Єдиною мірою покарання для них була смертна кара.
Крім того, були виявлені документи, що розписують порядок дій таємних агентів ХАМАСу за кордоном: в Європі, Йорданії, Єгипті, США і т.д. Для кожної країни були розроблені свої правила. Агенти ХАМАСу повинні були залишатися непомітними для зарубіжних розвідок і ЗМІ.
Плани усунути Махмуда Аббаса
В руках ізраїльської розвідки також опинився план нагнітання обстановки на Західному березі і удару по Палестинській адміністрації. З цією метою ХАМАС планував впровадити своїх агентів в Палестинські спецслужби і з їх допомогою наносити удари по ПА зсередини, поступово руйнуючи її. В результаті цього ХАМАС розраховував прийти до влади і на Західному березі.
Солдати ЦАХАЛу виявили в бункерах ХАМАСу велику кількість зброї російського, північнокорейського, іранського, єгипетського і лівійського виробництва. Зараз ізраїльські розвідники намагаються відстежити шляхи, якими воно прибуло в Сектор Газа. Крім того, ЦАХАЛ захопив 150 пікапів і понад 350 мотоциклів китайського виробництва, які були переправлені по тунелях з Єгипту. Саме на них понад 4000 бойовиків ХАМАСу вторглися в Ізраїль 7 жовтня.
Курс «відключення почуттів» для знущання над людьми і розчленування тіл
Близько 1500 книг і брошур, виявлених в Секторі Газа, виявилися присвяченними вихованню ненависті по відношенню до євреїв. Наприклад, в одній з дитячих книжок описувалося, як євреїв слід вбивати ножами і тиснути автомобілями.
У книзі одного із засновників ХАМАСу Махмуда аз-Захара «Кінець євреїв» і в кількох інших, їй подібних, вся вина за близькосхідний конфлікт покладається на Ізраїль. Висновок, який випливає з цього — всіх євреїв слід безжально вбивати. Крім того, в Секторі Газа були виявлені призначені для дітей брошури з міфологізованими життєписами терористів і фотографії немовлят, що сидять по сусідству з гранатами і мінометними снарядами.
Різноманітне медичне обладнання, знайдене у бойовиків ХАМАСу, які брали участь у нападі 7 жовтня, свідчить про те, що вони готувалися до тривалого перебування на території Ізраїлю. Крім того, на тілах вбитих були виявлені дозволи на роботу в Ізраїлі і докладні карти населених пунктів і баз ЦАХАЛу. На них були позначені такі об’єкти, як збройові кімнати, поліклініки, штабні приміщення і т.д.
На карті бази ВПС Тель-Ноф були позначені місця проживання особового складу, а на картах кібуців Нахаль-Оз і Беері — їдальні, в які бойовики ХАМАСу збиралися загнати захоплених ізраїльтян перед їх переправленням в Сектор Газа. Один з потрапивших в полон бойовиків розірвав карту Беері, яка знаходилась в нього, але на це звернув увагу солдат ЦАХАЛу і уривки були склеєні.
Висока якість інформації, якою володів ХАМАС, вказує на те, що збиралися методично і довго. Крім іншого, бойовики вивчали спосіб життя в ізраїльських містах і селищах, розпорядок дня на військових базах.
Знайдені документи свідчать також про корупцію у вищих ешелонах ХАМАСу. Кілька квартир, якими користувалося агентство UNRWA, були записані на ім’я дружини Мухаммеда Дейфа. А ще кілька квартир були передані UNRWA в розпорядження Мухаммеда, брата Ях’ї Сінуара. Він здавав їх місцевим жителям. Деякі активісти ХАМАСу самі працювали в UNRWA.
«Порівняння виявлених документів з діями бойовиків 7 жовтня свідчить про те, що весь Сектор Газа був перетворений в єдиний військовий табір, — говорить джерело в силах безпеки. — Його частиною були і дитячі садки, і школи, і поліклініки, і лікарні, і мечеті. Бойовики ХАМАСу збиралися захопити ще більше ізраїльських військових баз, в тому числі, бази ВПС».
На тілах вбитих були виявлені жетони з їх іменами, а також «розмовники», призначені для спілкування із захопленими в полон ізраїльтянами. Вони включали такі вирази, як «зняти одяг», «зняти штані», «діти сюди, а жінки сюди».
Як виправдання своїх варварських дій ХАМАС в книгах і брошурах використовував цитати їх Корану і фетви (релігійні постанови), що дозволяють поглумитися над тілами невірних і розчленувати їх.
Крім того, документи свідчать про те, що командирам батальйонів було надано право самим видавати релігійні постанови, щоб виправдати жорстокість по відношенню до громадян Ізраїлю і солдатам ЦАХАЛу.
Зокрема, тому бойовики ХАМАСу 7 жовтня безжально вбивали опинившихся на їхньому шляху бедуїнів (їх визначили як «колабораціоністів») і Таїландських робітників (їх визначили як «невірних»).
В кишені командира загону, який атакував Сдерот, була знайдена записка, в якій з посиланням на Коран стверджувалося, що в якості винагороди за свої садистські дії бойовики потраплять в рай. У блокнотах деяких бойовиків були виявлені цитати одного із засновників «Аль-Каїди» Абдалли Азама, який проголошував, що вбивство «очищає душу».
Виявлені в Секторі Газа документи свідчать також про те, що бойовики Хамасу проходили курс «відключення почуттів», призначений для підготовки до знущань і розчленування тіл.
Це, зокрема, пояснює глибокі порізи, зроблені на руках і ногах захоплених в полон ізраїльтян. Вони були зроблені виключно з садистських міркувань.
Посіяти страх, який залишиться в пам’яті ізраїльтян
З документів, виявленних в Секторі Газа і до цього, 7 жовтня, випливає, що ХАМАС цілеспрямовано прагнув залякати ізраїльтян і залишити тяжкий слід в їх колективній свідомості, створити хаос і підірвати віру громадян в армію і державу. Щоб навести ще більший жах, бойовики розмазували кров по стінах будинків вбитих і викрадених і залишали загрозливі написи типу: «зустрінемося в майбутньому році».
Цим же пояснюється той факт, що всі бойовики «Нухби» були оснащені нашоломними камерами GoPro.
«ХАМАС хотів закарбувати всі свої дії, щоб надовго посіяти страх серед ізраїльтян, — говорить джерело в силах безпеки. — Після 7 жовтня багато хто дійсно побоювався появи терористів у своїх будинках. ХАМАС доклав серйозних зусиль для того, щоб вплинути таким чином на колективну свідомість ізраїльського народу».
Так повинен діяти військовий оператор ХАМАСу
Крім письмових документів, в Секторі Газа були виявлені зйомки ізраїльської військової техніки і дій армій, що вважаються «цілком секретними». У брошурі ХАМАСа, присвяченій підготовці військових операторів, зазначалося, що вони повинні бути «акуратними, дисциплінованими, терплячими, вміючими зберігати секрети».
«Оператору заздалегідь слід підготувати журналістське посвідчення із зазначенням справжнього або фіктивного ЗМІ, — вказувалося в тій же брошурі. — Це ЗМІ не повинно сприйматися супротивником як вороже. Необхідно зберігати холоднокровність і бути готовим до тривалого перебування в полоні. Слід заздалегідь вирішити, що саме можна говорити в ході допитів. Свою поведінку в подібних ситуаціях слід продумати заздалегідь».
Із виявлених в Секторі Газа документів випливає, що керівництво ХАМАСу надавало роботі військових операторів великого значення, вважаючи її важливою стратегічною місією.
У разі загибелі військового оператора під час бою інші члени знімальної групи, відповідно до Статуту ХАМАСу, зобов’язані продовжити зйомку. «Картинка привертає набагато більше уваги і надає більший вплив, ніж будь-який письмовий текст», — підкреслюється в ньому.
У той час, як ЦАХАЛ зосередився на загрозі, що походить від Ірану і «Хізбалли», ХАМАС перетворив своє військове крило в професійну армію, добре навчену і жорстоку. І все це відбувалося під самим носом у ізраїльської розвідки.
Увечері 27 липня «Хізбалла» завдала удару по футбольному полю в селі Мадждаль-Шамс на півночі Голанських висот. Відомо, що загинуло 14 людей. Усі вони – діти та молодь віком від 10 до 20 років. На майданчику саме в цей час грали у футбол місцеві підлітки.
Ще близько 30 осіб отримали поранення, серед них є тяжко поранені. Гелікоптерами МАДА та ЦАХАЛу їх евакуювали до Хайфи до лікарні «РАМБАМ», а також в інші лікарені на півночі Ізраїлю.
Інцидент може призвести до масштабної відповіді Ізраїлю.
«Хізбалла» офіційно відмовилась від відповідальності за удар по футбольному полю в Мадждаль-Шамс. "Хізбалла" заявила, що вона "взагалі не має жодного відношення до інциденту і категорично заперечує всі помилкові звинувачення".
Ізраїльські військові надали перший оперативний аналіз обстрілу, який сьогодні відбувся у друзському селі Мадждаль-Шамс на півночі Ізраїлю. За оцінками ЦАХАЛу, ракета була запущена з району на північ від села Шебаа.
Це Південний Ліван, територія контрольована «Хізбаллою», порушуючи резолюцію ООН. У ЦАХАЛі не сумніваються: саме це терористичне угруповання причетне до обстрілу.
З місця запуску до центру Мадждал-Шамс всього лише 11,5 кілометрів по прямій. Тому сирена повітряної тривоги пролунала перед вибухом ракети.
Фотографії з місця показують, що бетонне укриття розташоване поруч з футбольним полем та дитячим майданчиком, уражених ракетою. Якби підлітний час був довшим, діти та молодь встигли б добігти до укриття та врятуватися.
Представник ЦАХАЛу Даніель Хагарі повідомив, що по майданчику, на якому грали у футбол діти, вдарила зроблена в Ірані ракета Фалак-1, яка має бойову частину вагою 50 кілограм
Для довідки: Фалак-1 - 240-мм некерована ракета, яка дуже схожа на ракету, що використовується російською системою БМ-24
Ліванське радіо повідомляє, що "Хізбалла" віддала наказ про евакуацію сотень об'єктів по всьому Лівану побоюючись атаки Ізраїлю у відповідь на обстріл Мадждаль-Шамс
Турецький лідер Реджеп Тайїп Ердоган пригрозив Ізраїлю вторгненням з боку Туреччини.
Про це він заявив на партійних зборах в провінції Різе у неділю, 28 липня, його слова цитує турецьке видання Haberler.
"Ми повинні бути дуже сильними, щоб Ізраїль не зміг зробити ці речі з Палестиною.Так само, як ми увійшли в Карабах і Лівію, ми зробимо те ж саме з ними. Ніщо не завадить нам зробити це. Ми просто повинні бути достатньо сильними, щоб зробити ці кроки", - заявив очільник Туреччини.
Під час свого виступу Ердоган також підкреслив розвиток Туреччини в оборонній промисловості.
Міністр закордонних справ Ісраель Кац відповів Ердогану: «Погрожуючи Ізраїлю Ердоган йде стопами Саддама Хусейна. Варто нагадати Ердогану, що там [в Іраку] сталося і чим все закінчилося».
П.С.
У Ердогана остаточно кукуху зірвало?
А вообще на Востоке говорят много, посмотрим за действиями..
Виявляється Ердоган не так сказав!
ЦАХАЛ атакував військові обʼєкти «Хізбалли» на півдні Лівану.
Удар завдано по району Дахія, фортеці Хізбалли
Представник ЦАХАЛу:
"Армія оборони Ізраїлю атакувала в Бейруті командира, відповідального за вбивство дітей у Мадждал-Шамсі, і вбивства безлічі ізраїльських мирних жителів.
Наразі жодних змін у директивах Командування тилу немає. Якщо будуть зміни, ми їх оновимо".
Унаслідок удару ВПС Ізраїлю по будівлі, пов'язаній з організацією «Хезболла», було вбито Хаджі Мохсана. Він був другим у ієрархії терористичної організації і відповідав за атаку на футбольне поле з дітьми, де загинули 12 дітей.
За його голову США пропонували нагороду у розмірі 5 мільйонів доларів.
Арабські ЗМІ повідомляють, що по штаб-квартирі "Хізбалли" в Іраку в місті Вавилон завдано потужного удару. Крім того, надходять повідомлення про удар по "Хізбаллі" у місті Джбейль на півночі Лівану.
"Хізбалла" заявила, що найближчим часом виступить з офіційним повідомленням.
Арабські ЗМІ також повідомляють, що американські ВМС рухаються у бік Лівану.
Прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаніягу зараз проводить нараду з головами силових відомств для оцінки ситуації.
МЗС РФ: "Ізраїльські удари по Лівану є грубим порушенням міжнародного права".
Віце-президент Камала Харріс: «Я однозначно підтримую право Ізраїлю на безпеку та захист своєї безпеки». «Ми знаємо, що вони мають право захищати себе від терористичної організації, якою є "Хізбалла"».
Итак, теперь уже можно сказать с высокой долей определенности.
ЦАХАЛ: В ходе точечного удара ВВС Израиля ликвидировали Фуада Шохера, известного как "Хаджи Саид Мухсан", высшего военного командира «Хизбаллы» и главу стратегического аппарата организации. Одновременно, Мухсан был правой рукой и советником по вопросам планирования и ведения войны генерального секретаря организации - Хасана Насраллы.
Террорист руководил войной «Хизбаллы» против государства Израиль с 7 октября и был ответственен за убийства детей в Мадждал-Шамс и за убийства многих израильских и иностранных граждан на протяжении многих лет.
Как глава стратегического аппарата «Хизбаллы», он был ответственен за за поставки и производство вооружения, в частности за точные ракеты, крылатые ракеты, противокорабельные ракеты, дальнобойные ракеты и беспилотники. В рамках своих обязанностей он отвечал за создание армии, планирование и реализацию всех террористических планов против Израиля.
Мухсан присоединился к «Хизбалле» в 1985 году и с тех пор занимал высокопоставленные роли в организации. Он был членом Совета джихада, высшего военного форума «Хизбаллы».
В 90-е годы он руководил атаками против ЦАХАЛа и Южноливанской армии, а в 2000 году принимал участие в похищении тел троих солдат-израильтян: сержанта Биньямина Авраама, сержанта Ади Авитана и сержанта Омера Суаада, которые были убиты боевиками во время патрулирования вдоль пограничного забора в районе горы Дов. С тех пор он планировал и направлял множество террористических операций, наносящих ущерб невинным людям.