Не выходить из укрытий в течение всего дня 18 апреля призывают жителей Харькова в областном Департаменте гражданской защиты.
Российские войска продолжают непрерывно обстреливать спальные районы города.
Находиться в укрытиях стоит все время, даже несмотря на отсутствие воздушной тревоги.
У войны, в отличие от мирной жизни, нет заднего хода. Стоит только начать, и дальше шестеренки провернут до конца, и от сделавших первые шаги ничего уже не зависит...
Глава ЦБ Эльвира Набиуллина на выступлении в Госдуме:
• Период, когда экономика может жить на запасах, конечен. И уже во 2-м - начале 3-го квартала мы войдем в период поиска новых моделей бизнеса;
• Мы не будем пытаться любыми методами снижать инфляцию. Это помешало бы адаптироваться бизнесу;
• После санкций у нас есть возможность распоряжаться примерно половиной резервов. Доступные резервы ЦБ — это золото, юани и другие активы. С их помощью нельзя управлять ситуацией с валютой на внутреннем рынке.
Есть много желающих убивать за деньги, но нет ни одного желающего умирать за деньги...
Влада тікала, тероборона — вмирала: події 24 лютого
На момент початку російського вторгнення 24 лютого 2022 року жодного блокпоста в обласному центрі не було, розповів «Новой газете» голова Херсонської обласної державної адміністрації (2016-2019) Андрій Гордєєв.
«Представники поліції, СБУ також полишили місто без захисту, тікаючи у перших рядах. Теперішній очільник ОДА Геннадій Лагута пропав. Дурість чи зрада, можливо і те, і інше», — зазначив Гордєєв.
За його словами, російська армія увійшла у Херсон вже 3 березня, бо ніхто не знав, що потрібно робити. З першого дня війни добровольці приходили до військкомату, а до них ніхто не виходив. Тільки близько сьомої вечора їх вивезли у село Наддніпрянське, де повинна була розміщуватися база тероборони.
«О 7 ранку проходила нарада щодо оборони області. Командир бригади ТрО вимагав вантажівку, щоб перевозити зброю зі складу до себе на базу. Йому кажуть: ‘Добре, чекай, зараз буде’. О 8 ранку він телефонує ще раз: ‘Де моя вантажівка?’. Кажуть: ‘Почекай, зараз буде’. О дев’ятій годині, десятій — те ж саме. А об 11 ранку заступник голови Херсонської ОДА з питань оборони Якименко сказав: ‘Звертайся до мера, бо я зараз далеко, в евакуації’», — розказав Гордєєв.
Ексчиновник акцентував, що у той час, поки теробороні обіцяли транспорт, «заступник нинішнього голови ОДА з питань оборони разом з адміністрацією міста просто тікали».
Зброю, як розповів Гордєєв, командиру тероборони довелося шукати самостійно, зупинивши автівку, яка везла її у місто Олешки, де тримала оборону 59-та бригада. Так вдалося дістати близько 660 автоматів з боєкомплектами. З цієї ж машини видали 400 автоматів добровольцям у Наддніпрянському.
«На Антонівському мосту йде бій. Треба взяти міст під охорону. І вони [бійці ТрО з Наддніпрянського] пішки йшли близько трьох кілометрів. Прийшли туди, вже була глуха ніч. По них [вдарили], вони побачили [жертв] і дали деру! Десь половину автоматів повернули, інші — безслідно зникла, як і люди. У тому сенсі, що вони залягли на дно, злякалися», — описав ситуацію першого дня російського вторгнення ексочільник облдержадміністрації.
В результаті на озброєнні у територіальної оборони залишилося всього кілька сотень автоматів та близько 50 РПГ-18 (радянські протитанкові гранати), з якими на додачу до коктейлів Молотова бійці намагалися влаштувати засідку на бронетехніку окупантів у Бузковому парку Херсона.
Міському священнику власноруч довелося поховати 67 бійців тероборони, яких навіть неможливо було ідентифікувати.
«Священник їх всі пофотографував, зробив нумерацію, зробив закритий час у Telegram. Каже: ‘Переможемо, потім будемо їх всіх діставати’», — розказав колишній очільник ОДА.
План захисту Херсона був: чотири лінії оборони
Було чотири лінії оборони міста: однією з перших мала стати зрошувальна система Херсона, переконаний Гордєєв.
«Вона проєктувалася за часів СРСР міністром оборони й міністром сільського господарства, тож була побудована таким чином, що жодний транспорт не проїде», — пояснив ексголова ОДА.
Лінії оборони Херсона:
Перешийок між Херсонською областю й Кримом повинен був бути замінованим. За словами Гордєєва, так і було, але приблизно за тиждень до початку війни його розмінували з невідомих причин.
Прикордонники повинні були подати сигнал про початок вторгнення, але не вступати в бій, а відійти далі. А далі — зрошувальна система Херсона. «Логіка така : підриваємо мости, вони [окупанти] зупиняються, і наша артилерія [б’є по ворогу]», — роз’яснив колишній очільник облдержадміністрації.
Річка Дніпро. Антонівський міст тримати до останнього, але якщо не вдається, зруйнувати міст: міст руйнується і Херсон опиняється відрізаним, залишається обороняти лінію води, бо Дніпро, на думку ексчиновника, перейти практично неможливо.
Каховський плацдарм. Евакуювати Нову Каховку і тримати оборону там, максимально укріпитися.
«На все це відводилася доба. Добу нам треба було стримувати їх на вході. Не вийшло», — резюмував Гордєєв.
Як завжди компетентно, виважено, змістовно і зрозуміло.
До речі тут і думка про застосування ЯЗ
Чалий: У США вважають, що Україна переможе у війні
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.
Там на видео три языковеда Причем один, в свитере, отсидевший наверное всю жизнь, прям типичный представитель гоп-компании профессорского состава филологического факультета! Но Сладков, имеющий высшее военно-политическое образование, журналистское высшее, правда экстерном, это какой-то позор!
У войны, в отличие от мирной жизни, нет заднего хода. Стоит только начать, и дальше шестеренки провернут до конца, и от сделавших первые шаги ничего уже не зависит...
Начался движ в районе Лимана и Славянска. Пока проверенной информации нет, но известно, что противник прет вперед. Если ВСУ будет заниматься только своим любимым с 2015 делом - обороняться, а у ГШ нет планов контратак и резервов живой силы и техники, то все может плохо кончится. Как с Мариуполем.
Сейчас время покажет, что стоят командование и ГШ ВСУ.. Жизнеутверждающие фоточки Залужнего и ура-позитив Арестовича это конечно гут, но пришел час не пиара, а дела!! Курская дуга, епта!! Без шуток, что-то похожее..
На дурака не нужен нож,
Ему с три короба наврешь
И делай с ним, что хошь!
Источник ВЧК-ОГПУ сообщил, что российские войска в ближайшее время начнут наносить удары по транспортной инфраструктуре Украины. В первую очередь - по железнодорожным объектам. Цель- максимально отрезать Украину от поставок из других стран.
На дурака не нужен нож,
Ему с три короба наврешь
И делай с ним, что хошь!
З огляду на новий наступ рф в Україні, Байден 19 квітня скликає нараду з главами Франції, Німеччини, Великої Британії, Канади, Італії, Польщі, Румунії, - BFMTV
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.
Держдепартамент США розглядає можливість оголосити Росію державою-спонсором тероризму, - CNN.
В даний час США називають лише 4 країни спонсорами тероризму: КНДР, Іран, Кубу та Сирію.
Американцы утверждают, что несмотря на заявления украинской стороны, наступление еще не началось - по их мнению ВС РФ пока еще не сконцентрировали достаточно сил.
На дурака не нужен нож,
Ему с три короба наврешь
И делай с ним, что хошь!