Цитата -
Вчера в США произошли очень важные выборы. Выбирали члена Верховного суда штата Висконсин. В другое время мало кто за пределами штата обратил бы на это внимание, но сейчас за выборами следила вся Америка.
В Висконсине Верховный суд избирается и до выборов места в нём разделялись пополам: половина судей была либералами, а другая половина консерваторами. Поэтому вчера решалось, кто в суде будет иметь большинство. Но и это вряд ли бы привлекло такое внимание, если бы не Илон Маск.
Маск решил сделать всё для того, чтобы суд Висконсина стал консервативным и начал вливать в кампанию консервативного кандидата огромные по меркам подобных выборов деньги. Он потратил на рекламу кандидата 25 миллионов долларов, а потом просто начал раздавать избирателям деньги. Не прямо, это бы нарушало закон, а косвенно, но вполне прозрачно: он платил по 100 долларов за подпись под петицией, требующей остановить "активистских судей", по 20 долларов за селфи с плакатом консервативного кандидата, и, в самом конце кампании пообещал по миллиону долларов двум случайно выбранным участником своего послевыборного митинга, предъявившим доказательство участия в голосовании (это обещание ему пришлось слегка поменять, потому что оно явным образом нарушало закон, в результате один из миллионов ушёл главе местного молодёжного отделения Республиканской партии).
Это не значит, что противоположная сторона не тратилась на рекламу. Когда Маск начал вливать вливать доллары в консервативного кандидата, группа демократических спонсоров при участии, да-да, Сороса, и губернатора Иллинойса Притцкера, члена одной из 10 богатейших семей США, начала финансировать кампанию либеральной кандидатки, и потратила на это в общей сумме не сильно меньше Маска, хоть она и не занималась открытым подкупом избирателей.
В результате вчерашние выборы превратились в битву Маска и условного Сороса.
И Сорос в ней победил: либеральная кандидатка выиграла с весьма убедительным отрывом 55%/45%.
Хуже того: до того, как в кампанию влез Маск, консервативный кандидат по опросам лидировал, но как только Маск начал агрессивно его поддерживать, либеральная кандидатка вышла вперёд, и её преимущество росло с каждым потраченным Маском долларом.
Это может иметь огромные последствия для Трампа.
Республиканские конгрессмены сейчас делятся на преданных сторонников Трампа, которые будут поддерживать его, что бы он ни делал, и традиционных консерваторов, которым действия Трампа не нравятся, но они пока поддерживают его из лояльности партии или из страха. Лояльность постепенно улетучивается, потому что популярность Трампа с каждым днём падает и у многих республиканцев появляются опасения, что он может утянуть за собой всю партию. А вот страх до последнего времени оставался. И генератором этого страха был в первую очередь Маск, фактически открыто заявлявший, что на следующих выборах он заменит любого кандидата, который не будет слепо поддерживать их с Трампом инициативы, на более лояльного кандидата, поддержав кандидатуру такого лоялиста на праймариз.
Учитывая то, что финансовые ресурсы Маска кажутся фактически безграничными, это было серьёзной угрозой. Некоторые республиканские сенаторы, чувствующие себя более уверенно, уже заявляли прессе, что их коллеги, недовольные действиями Трампа, не говорят об этом публично именно из-за страха вызвать гнев Маска и потерять свои места в Конгрессе.
Теперь этот страх станет сильно меньше. Выборы в Висконсине показали, что даже когда он вливает в кампанию беспрецедентные по меркам подобных выборов деньги, он всё равно может очень болезненно проиграть. То ли потому, что на избирателей вообще не очень действует политическая реклама, то ли потому, что коллективно собрать почти те же деньги, что и Маск, оказалось не так уж трудно — не важно. Главное, что теперь республиканские противники Трампа будут гораздо меньше бояться его угроз и начнут чувствовать себя свободнее.
Міністерство фінансів Китаю заявило в п'ятницю, що з 10 квітня введе додаткові мита в розмірі 34% на всі американські товари в якості контрзаходу до різких мит, запроваджених президентом США Дональдом Трампом.
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.
Тисячі американців виходять сьогодні на мітинги по всій Америці, щоб висловити стурбованість діями Трампа після вступу на посаду.
По всій країні проходить понад 1000 мітингів одночасно, понад 500 000 людей попередньо підтвердили намір взяти участь у одному з них. Очікується, що найбільший протест пройде у Вашингтоні.
Американці розмахували американськими, подекуди - українськими прапорами, і несли плакати з різними закликами: вимагали не знущатись з Конституції, звільнити Маска, забрати руки від медицини і освіти. На деяких плакатах громадяни США закликали Конгрес нарешті прокинутись і втрутитись. Подекуди люди висловлювали своє невдоволення прихильникам Трампа фразами типу “MAGA, go fact yourself”.
Речниця Білого дому напередодні протестів заявила, що “протести та судові позови не завадять Трампу виконати його обіцянку зробити уряд більш ефективним”.
Самого Трампа не було в суботу у Вашингтоні. Американські ЗМІ пишуть, що оголосивши нові тарифи, він поїхав до Мар-а-Лаго грати в гольф. Але в Мар-а-Лаго біля маєтку Трампа протести теж анонсувалися.
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.
Lis1980, Ні.
Вони були анонсовані, погоджені, тобто проходять за правилами.
Треба зазначити, що в світі, в якому ми зараз живемо, зиінюється буквально все. І вплив мітингів теж. Таке враження, що ними навчилися керувати. Туреччина, Словаччина, Сербія і так далі - мільйонні мітинги. Анонсовані, за всіма правилами. Їх не розганяють. Ні. Але і на мітингуючих не звертає ніхто уваги. В результаті все залишається як і було для тих, проти кого виходили. Напевно і в США так буде. Вийдуть, пар випустять і все.
Прочитав довгу розмову на NY Times про те, чому прихильники Трампа так сильно ним захоплюються (лінки на статті в коментарях). Це розмова з чотирма консервативними репортерам. Вони пояснюють чому американці обрали Трампа. Є всякі цікаві деталі, але основне що кидається в очі - це броукенізм (brokenism; від broken - зламаний).
Цей термін поширила Alana Newhouse, редакторка журналу Tablet у листопаді 2022 року. В своїй статті вона пише про те, що поділ в США йде не так за політичним спектром (республіканці проти демократів), як між тими, хто вважає, що все довкола паламалося (інституції, школи, університети тощо) і називає їх "brokenists", та тими, хто тримається усталених підходів і вважає, що все можна виправити у поточних речах (їх вона називає "status-quoists".
Ті броукеністи вважають, що виправити нічого в поточних інституціях та підходах неможливо і треба все зносити і будувати заново. Ці погляди, нагадують слова з Інтернаціоналу в російському перекладі:
Весь мир насилья мы разрушим
До основанья, а затем
Мы наш, мы новый мир построим,
Кто был никем — тот станет всем!
В статті у Tablet є така цитата:
«Я не демократ і не республіканець, я навіть не думаю, що зможу чітко визначити себе як ліберала чи консерватора. Єдине, що я знаю напевно, це те, що я фундаментально вірю ... що домінуючі інститути американського життя - в освіті, мистецтві, політиці - або повністю зруйновані, або настільки слабкі чи корумповані, що стають неактуальними. У певному сенсі, єдине, у що я вірю, - це... злам (brokenness)».
Повертаючись до Трампа та його прихильників у статті на NYT звучить таке:
"Республіканці хочуть підривного президента (disruptive president), але насправді має значення, кого саме підривають (disrupted) - і якщо це уряд або інституції, які, на думку багатьох республіканців, є ворожими до них, то республіканці можуть змиритися з болем. Багато республіканців не люблять іноземну допомогу. Або ненавидять елітні університети. Або ненавидять великі ліберальні юридичні фірми."
І тому те, що зараз робить Трамп, зокрема, з тарифами - це прояв цього броукенізму. Це віра в те, що в такий спосіб руйнується поточна економічна та політична структура в США. І на цих руїнах постане щось нове, бажано, краще, ніж що є зараз. Але може не постати.
Якщо додати сюди ще глобальний контекст:
- зростання кількості авторитарних режимів та зменшення демократій у світі
- намагання Путіна та Росії переглянути поточний світопорядок і відкотитися у свою "золоту добу" 1945-го року
- розуміння Китаєм, що зараз для них є пік могутності (бо далі демографія буде погіршувати ситуацію)
- чергове коло загострення ситуації на Близькому Сході
- екологічна ситуація та глобальні зміни клімату
То це все складається в "ідеальний шторм", який, можна порівняти з періодами сторічної давнини.
В Україні ми вже розуміємо, що світу, яким він був до 2022 року (та навіть 2019 року), ми вже не побачимо. І що вогнище змін буде тільки розростатися по всьому світу.
Для нас, українців, можливо, це не найгірша новина. Тому що ми в значній турбулентності вже четвертий рік живемо. І ми вже накопичили достатньо досвіду як зносити ці виклики. Як би це сумно не звучало. Чого не скажеш про інший світ, зокрема, про розвинений Захід.
З цікавого: на цьому тижні мав розмову з одним дослідником з Швеції. Він вивчає питання харчової безпеки (food security). Одне з питань - як підготуватися до різноманітних лих з точки зору забезпечення харчування (убезпечення ланцюгів постачання, накопичення запасів тощо). І для них наш досвід є унікальним. Тому вони хочуть досліджувати як ми це робимо.
Я про це і кажу.
І все так добре. Наче і принципи демократії працюють, і причепитися нема до чого, а в результаті зерро.
Fox News впервые за 30 лет убрал тикер индекса DOW в эфире канала
Для справки:индекс Dow Jones Industrial Average (DOW) - один из старейших и наиболее известных фондовых индексов США. Он отражает динамику акций 30 крупнейших и наиболее стабильных американских компаний, таких как Apple, Boeing, Coca-Cola и других.
Маск пропонує створити «зону вільної торгівлі» та систему нульових тарифів між Європою та Сполученими Штатами
Все эти тарифы - попытка сделать Америку снова великой!! Дед же это говорил и говорит прямым текстом.. чего придумывать всякие подвыверты??!! ;)
Вернуть производства в Штаты, другими словами..
Получится ли оживить труп это провернуть с США - будем поглядеть..
Сделать то можно - вопрос сколько на это понадобится времени. Чтобы в поле построить завод завезти туда оборудование все наладить и запустить - нужно 5 лет. А если это например автомобильный завод которому нужны тысячи разнообразных компонентов от других поставщиков - то это еще сложнее.
Командир танка Т-62м Вас категорически приветствует.
Маск звернувся до Трампа з прямим закликом скасувати нові мита, але йому не вдалося досягти результату
Вчора Маск опублікував відео на X, у якому економіст-консерватор Мілтон Фрідман рекламував переваги міжнародної торговельної співпраці.
У команді Трампа новий скандал: посварилися радник президента
Пітер Наварро та Ілон Маск.
Економічний радник Трампа назвав мільярдера «навіть не виробником автомобілів, а збирачем автомобілів».
Ображений до глибини душі Маск обізвав Наварро «дебілом» та дурнішим мішка з цеглою ,а його коментарі «демонстративно брехливими».
І, як завжди, Маск не зупинився і продовжив
Трамп анонсував, що оборонний бюджет США уперше в історії становитиме 1 трлн дол., що стане рекордом.
Bloomberg пише, що Трамп повідомив про це на зустрічі з прем'єром Ізраїлю Нетаньягу. А згодом глава Пентагону Піт Гегсет повторив це у себе в X - він написав, що Трамп "відновлює наші збройні сили – і швидко", "скоро буде перший бюджет Пентагону на трильйон доларів".
Трамп угрожает заморозить бюджетное финансирование для Гарварда. Речь идет о сумме в 9 миллиардов (!) долларов.
В этой новости прекрасно всё.
Во-первых, оказывается, что частные американские ВУЗы не такие уж и самообеспеченные, как это пытаются показать, в том числе, нам, приводя в пример их систему образования как образец для реформ в Украине.
Во-вторых, причиной стало заигрывание руководства Гарварда с леваками-антисемитами, которые устраивали травлю не только евреям, но и всем несогласным с их убеждениями.
Ну и в третьих, 9 миллиардов - это больше, чем получает вся система образования и науки в Украине. Это тоже нашим реформаторам нужно помнить.
(С)
Шикарна історія. Міністр охорони здоровʼя США Роберт Ф. Кенеді, який був палким антивакцинатором та зібрав навколо себе таких же прихільників, раптом заявив, що певні вакцини все ж корисні. Зокрема вакцина MMR проти кору.
Чи то хробак у голові переконав його це зробити, чи то він вирішив, що вибори пройшли і можна більше не дурити неосвічених виборців. Хай там як, але після цього почалося справжнє жахіття.
Впливові конспірологи та антиваксери з мільйонами підписників, які підтримували на виборах республіканців саме завдяки Кенеді, тепер волають, що вони за це не голосували, що Кенеді продався біг фармі та зрадив свій лозунг MAHA (Make America Healthy Again).