Сирия и события вокруг нее...

Конфликты на Ближнем Востоке

Lis1980
Полковник
Полковник

Где Lis1980 » 01 фев 2025, 13:20

На дурака не нужен нож,
Ему с три короба наврешь
И делай с ним, что хошь!

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Warisdeath
Генерал-полковник
Генерал-полковник
Спонсор форума
Спонсор форума

Где Warisdeath » 01 фев 2025, 23:53

І нічого, утерлася і мовчить, наче вони і не були ніколи в Сирії.
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Warisdeath
Генерал-полковник
Генерал-полковник
Спонсор форума
Спонсор форума

Где Warisdeath » 09 мар 2025, 01:03

В Сирії черговий заміс. Алавіти, суніти, шиїти і, навіть, християнє. Проасадівські піднялися і пішли все громити. Вся західна Сирія в огні. Рахунок загиблих пішов на тисячі.
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Влад Бевх
Полковник
Полковник

Где Влад Бевх » 09 мар 2025, 01:35

Обʼєктивний аналіз підтверджує 65 загиблих солдатів ісламістів і максимум 180 алавітских повстанців та мирняка.
Ніобчьом.
В Україні кожен день в два
´рази мінімум гине. Вже три роки.

Warisdeath
Генерал-полковник
Генерал-полковник
Спонсор форума
Спонсор форума

Где Warisdeath » 15 май 2025, 01:19

Трамп знімає з Сирії санкції. Що далі?

Рішення президента США Дональда Трампа зняти з Сирії санкції надихнуло сирійців та арабських чиновників у регіоні. Якщо обмеження, які були перешкодою для інвестицій та відновлення в охопленій війною країні, дійсно будуть скасовані, Сирія опиниться вільною від санкційного тягаря вперше з 1979 року.

“Я віддам наказ про припинення санкцій проти Сирії, щоб дати їм шанс на велич”, — сказав Трамп під оплески та овації під час промови в столиці Саудівської Аравії Ер-Ріяді.

“Ми знімаємо їх усі”, — додав він.

“Є новий уряд, який, як ми сподіваємося, досягне успіху, — сказав Трамп у своїй заяві. — Я кажу: удачі, Сирія. Покажи нам щось особливе”.

Зняття санкцій стане величезним стимулом для уряду в Дамаску, який прийшов до влади після повалення Башара Асада в грудні. Трамп уже зустрівся з президентом Сирії Ахмедом аш-Шараа в Ер-Ріяді в середу, що стало ще одним сигналом світу про те, що міжнародна ізоляція Сирії має закінчитися.

Які санкції були введені щодо Сирії?

США були лише однією з багатьох країн, які ввели санкції проти Сирії під час колишнього режиму родини Асадів, які правили країною з 1971 по 2024 рік.

США спочатку позначили Сирію як «державу-спонсора тероризму» в 1979 році, що призвело до ембарго на постачання зброї та фінансових обмежень, включаючи іноземну допомогу.

У 2004 році були введені додаткові санкції, включаючи обмеження на експорт зброї та на економічну взаємодію Сирії зі США.

Після того, як у 2011 році в Сирії почалася громадянська війна, і режим Асада почав репресії проти антиурядових протестувальників, щодо Сирії та пов’язаних з режимом осіб були введені численні нові санкції, включаючи заморожування активів сирійського уряду, заборону на інвестиції США в Сирію та обмеження на імпорт нафти.

США також оголосили винагороду в розмірі 10 млн доларів за затримання нинішнього лідера Сирії, аш-Шараа, і внесли організацію «Хайят Тахрір аш-Шам», якою він керував до її розпуску з падінням Асада, до списку «іноземних терористичних організацій».

Присвоєння «Хайят Тахрір аш-Шам» статусу «терористичної» стало результатом її колишнього зв’язку з «Аль-Каїдою». Це було однією з причин, через які міжнародна спільнота побоювалася скасувати санкції проти Сирії навіть після падіння Асада.

Чому їх скасовують зараз?

З того часу, як у грудні минулого року до влади в Сирії прийшов аш-Шараа, він та його уряд розпочали інтенсивну лобістську кампанію, щоб домогтися пом’якшення санкцій і допомогти країні впоратися з широкомасштабними руйнуваннями від 13-річної громадянської війни.

Аш-Шараа повільно домагався міжнародної легітимності. Новий сирійський уряд доклав узгоджених зусиль, щоб представити себе як помірковану силу, яка може бути прийнятною для міжнародної спільноти, зокрема дистанціюючись від терористичних груп, обіцяючи співпрацювати з іншими країнами в боротьбі з тероризмом і роблячи заяви на підтримку прав меншин. Останнє було особливо важливим у світлі міжконфесійних зіткнень за участю проурядових сил і груп меншин після падіння Асада.

США вже скасували винагороду за затримання аш-Шараа, і президент Сирії зміг подорожувати світом і зустрічатися зі світовими лідерами, зокрема в Саудівській Аравії та Франції.

Скасування санкцій Трампом відбулося після аналогічних кроків Великої Британії, яка в березні зняла санкції з 24 сирійських організацій, включаючи центральний банк. Місяцем раніше, у лютому, Європейський союз оголосив про часткове призупинення санкцій щодо банківського сектору Сирії.

Крім того, нова влада намагалася переконати США, що вони не загроза, а потенційний партнер, зокрема заявивши, що ведуть переговори з Ізраїлем для деескалації напруженості. Президент навіть натякнув, що Сирія могла б приєднатися до “угод Авраама” і нормалізувати відносини з Ізраїлем.

Аш-Шараа намагався спокусити і самого Трампа, заявивши, що не був би проти побудувати вежу Трампа в Дамаску.

Чи може Трамп одноосібно скасувати санкції?

Якщо Трамп повністю зніме санкції, це може призвести до історичної реконструкції країни. Але рішення одного президента для цього недостатньо, пише Al-Monitor.

Хоча принаймні вісім санкцій, введених проти Сирії, випливають з указів президента, які Трамп може скасувати самостійно, інші — особливо ті, що передбачені Законом Цезаря про захист цивільного населення в Сирії 2019 року — законодавчо приписані і, таким чином, вимагають дій конгресу для скасування.

Крім того, Сирія все ще носить ярлик «держави – спонсора тероризму», і поки це так, США не можуть підтримувати отримання Сирією кредитів від Світового банку та Міжнародного валютного фонду, що буде необхідно для реконструкції.

Для виключення країни зі списку держав-спонсорів тероризму потрібні зусилля як виконавчої влади (президента), так і конгресу, включаючи президентську сертифікацію, підготовку звіту в конгрес і розгляд його в конгресі.

Ймовірність того, що Трамп зуміє заручитися двопартійною підтримкою, досить велика: на користь того, щоб скасувати санкції проти Сирії, виступали як демократи, так і республіканці.

Але навіть в оточенні Трампа є ті, хто може бути не згоден. Наприклад, радник Білого дому Себастьян Горка порівнював новий уряд Сирії з «Ісламською державою», а директор національної розвідки Тулсі Габбард заявила під час слухань щодо висування своєї кандидатури в січні: «Я ненавиджу, що у нас є лідери, які загравають з ісламістськими екстремістами, називаючи їх усього лише повстанцями».

Чи варто Сирії чекати потоку інвестицій?

Оскільки США відіграють центральну роль у світовій фінансовій системі, скасування санкцій — це сигнал світу про те, що вони можуть вести бізнес у Сирії. Чи будуть самі США інвестувати в Сирію, якщо санкції дійсно буде знято, поки невідомо. Але зростання арабських і турецьких інвестицій цілком імовірне.

Туреччина та багаті на нафту держави Перської затоки, включаючи Об’єднані Арабські Емірати, Катар і Саудівську Аравію, прагнуть розширити свій вплив у Сирії, тоді як Іран – головний спонсор Дамаска при режимі Асада – відступає.

Якщо відновлення в Сирії дійсно почнеться, це також може привабити європейські та американські компанії. Французька судноплавна група CMA вже підписала угоду з урядом Сирії про розвиток порту Латакія.

ООН оцінила вартість відновлення Сирії в 250 млрд доларів.

Олександра Аппельберг, Деталі

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Warisdeath
Генерал-полковник
Генерал-полковник
Спонсор форума
Спонсор форума

Где Warisdeath » 15 май 2025, 01:43

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Warisdeath
Генерал-полковник
Генерал-полковник
Спонсор форума
Спонсор форума

Где Warisdeath » 10 июн 2025, 00:08

Сирія повертається до світової фінансової системи

Після 14 років війни та санкцій Сирія готується відновити зв’язок зі світовою фінансовою системою Swift.

Новий голова центробанку запевняє, що країна повернеться до системи протягом кількох тижнів.

США вже зняли частину санкцій, а Саудівська Аравія та Катар погасили борги Сирії перед Світовим банком.

Повернення Swift має зменшити витрати на імпорт, стимулювати експорт і повернути довіру до банківської системи.

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Вернуться в «Ближний Восток»