Benchmade Onslaught 741 бойовий кухонник

Обсуждение холодного оружия

Автор темы
Влад Бевх
Генерал-майор
Генерал-майор

Benchmade Onslaught 741 бойовий кухонник

Где Влад Бевх » 28 мар 2026, 20:18

Benchmade Onslaught (741)

Ще один ніж від поважної фірми але не тактик.

Після втрати Рукуса я сумував і в першу чергу звичайно дивився на продукцію фірми Бенчмейд.

Тоді були доступні Дежавю в класі «великий складний ніж з преміум матеріалів» і ось цей Benchmade Onslaught (741) в суб класі по якості (бо на клинку не сталь порошкової металургії а лита 154см).

Дежавю - просто великий робочий ніж. Ніякої «тактичності». Хоча як ніж різати шикарний. У Кіясова в тестах на канаті саме Дежавю більше всього нарізав канатика з усіх серійних ножів з сталі спм30 (тоді вона ще була преміум і термічили її солідні виробники дорого-богато).

З Benchmade Onslaught (741) все набагато цікавіше.

По типу це в першу чергу це бойовий ніж недозброя (бо клинок закороткий, я вже писав яку довжину клинка для бойового ножа я особисто вважаю мінімально достатньою і чому саме таку). Але форма клинка чудова як для «травматичної недозброї» - ніж конструктивно адаптований і колоти (форма клинка - «гарпун») і різати сікучиму ударами - товщина клинка 3,1 мм при довжині 108 мм і спусках від обуха.

Руківʼя ідеальне як для бойового складаного ножа такого розміру - є упорні властивості за рахунок комбінаціі переднього упору та задньої скошеною частини -упору в основу долоні і фіксація «назад» за рахунок вигину задньої частини і заднього «зачепу» (сікучі удари з максимальною силою)

При цьому ніж чудовий як робочий ніж «просто різати» за рахунок малої товщини клинка і спусках від обуху. Як складний робочий ніж «просто різати» взагалі пречудовий на той час.

Сталюка була фірмою вибрана вкрай грамотно. 4,5% молібдену (пружність) - це саме те що треба клинку такої конфігурації

Але це не «тактик».

Бо «тактик» - це міцний ніж для всіляких екстремальних ситуацій , який крім силової роботи з максимальним зусиллям руки має ще і якісь елементи які вказують на пристосованість для використання в якості зброї.

Тактик - це завжди міцний ніж. Але не всякий міцний ніж - тактик.

І чисто бойовий клинок - він теж не тактик. Він бойовий. Він має право зламатися якщо ви його будете використовувати скажемо як рятувальний інструмент при автотрощі. Або бити / довбати дерево чи пластик дверей швидко пробиваючи собі шлях для виходу з приміщення при пожежі через закриті двері.

То як нам класифікувати Benchmade Onslaught 741?

Один час в США серед кастомних ножів вищої якості виник попит на топові ножі «мілітарного дизайну» але «люті різачки» по строю клинка. Бо на війну покупці не збиралися , просто хотіли «військового вигляду» але ще щоб насолоджуватися лютим «шиплячим» різом (а не «Хочите військовий ніж? Купіть КаБар і не вийо…»).

Один американський ножовий майстер напівжартома запропонував термін для них «тактичний кухонник».

Ось Benchmade Onslaught 741 - складний бойовий кухонник.

Не купив я його тоді бо після Рукуса мені в Benchmade Onslaught замало виявилося потужності. Клинок товщиною 3,1 мм., спуски від обуха та ще й і дірка … Хто тримав в руках Рукуса зрозуміє мої відчуття від Benchmade Onslaught.

Ну а бойовий складаний ніж я потім все ж купив. Мінімально достатній по клинку. Колд стіл Еспада Лардж. І незламний тактик купив - фікс ZT 121 . І Спайдерко калі 3 купив щоб відкрити на людях пакетик чіпсів не дістаючи Еспаду чи 121 зенека.
167342 - Benchmade Onslaught 741 бойовий кухонник
167343 - Benchmade Onslaught 741 бойовий кухонник
167344 - Benchmade Onslaught 741 бойовий кухонник
167345 - Benchmade Onslaught 741 бойовий кухонник
167346 - Benchmade Onslaught 741 бойовий кухонник

Вернуться в «Холодное оружие»