За інформацією агентства, ще у 2019 році аналітик американської розвідки з’ясував, що об’єкт, який у базі даних був позначений як військово-морська база, насправді є початковою школою.
Після цього він оновив дані в цифровій розвідувальній базі щодо потенційних цілей на території Ірану.
Втім, як повідомили співрозмовники Bloomberg, ця база з невстановленої причини не синхронізувалася з офіційною військовою базою даних Збройних сил США.
У результаті виправлена інформація так і не дійшла до командування.
Саме до такого висновку дійшла спеціальна комісія Пентагону, яка вивчала обставини удару по школі для дівчат в Ірані.
З доповіддю комісії ознайомилися джерела агентства.
Офіційно Пентагон поки не повідомляв про завершення розслідування, однак, за даними Bloomberg, його основні висновки були передані військовим ще у квітні.
Наразі матеріали комісії перебувають на розгляді Центрального командування США (CENTCOM), яке відповідає за військові операції проти Ірану.
Напередодні президент США Дональд Трамп під час зустрічі з генеральним секретарем НАТО Марком Рютте не виключив, що удар могли завдати не Сполучені Штати.
«Тому що ракети літали всюди, і те, що сталося, — жахливо, але ракети літали всюди. Хтось каже, що це була наша ракета, можливо, це була й не наша ракета, але я не бачив нічого, що змусило б мене думати, що вона наша. Я не думаю, що це були ми», — сказав Трамп.
За офіційними даними, жертвами атаки стали 175 людей. Більшість загиблих — діти віком від семи до 12 років.
У березні 2026 року Білий дім визнав, що американські військові завдавали удару по району, де розташована школа.
Водночас адміністрація Трампа наполягає, що безпосередньо в будівлю школи влучили не американські ракети.
The New York Times, своєю чергою, повідомляла, що удар по школі американські військові завдали ракетами Tomahawk.
Видання проаналізувало фотографії з місця удару й дійшло висновку, що на уламках ракети видно розпізнавальні знаки армії США.