Где
Warisdeath » 09 мар 2026, 01:50
9 березня (Reuters) – Син аятоли Алі Хаменеї, Моджтаба, був обраний Асамблеєю експертів Ірану наступником свого покійного батька на посаді верховного лідера, що свідчить про те, що прихильники жорсткої лінії все ще твердо перебувають при владі.
Як повідомляють іранські ЗМІ , духовний орган призначив наступником 56-річного священнослужителя середнього рангу, який пережив американо-ізраїльську повітряну війну проти Ірану, більш ніж через тиждень після того, як аятола Алі Хаменеї був убитий в результаті авіаудару .
Член ради, аятола Мохсен Хейдарі Алекасір, заявив у відеозверненні в неділю, що кандидата було обрано на основі вказівок Хаменеї про те, що верховного лідера Ірану має «ненавидіти ворог».
«Навіть Великий Сатана (США) згадував його ім'я», – сказав Гейдарі Алекасір про обраного наступника через кілька днів після того, як президент США Дональд Трамп заявив, що Моджтаба є «неприйнятним» вибором для нього.
Моджтаба здобув владу за свого батька як високопосадовець, близький до сил безпеки та величезної бізнес-імперії, яку вони контролюють. Він виступав проти реформаторів, які прагнуть співпрацювати із Заходом, що намагається стримати ядерну програму Ірану.
За словами джерел, знайомих з цим питанням, його тісні зв'язки з елітним Корпусом вартових ісламської революції (КВІР) дають йому додаткові важелі впливу в політичному та безпековому апараті Ірану, і він здобув закулісний вплив як "сторож" свого батька.
«Він має сильну підтримку та прихильність у КВІР, зокрема серед молодого радикального покоління», – сказала Касра Аарабі, керівник відділу досліджень КВІР у американській політичній організації United Against Nuclear Iran.
Верховний лідер має останнє слово з питань держави, включаючи зовнішню політику та ядерну програму Ірану.
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.