Нафта/ There will be blood

Разговоры о фильмах
Ответить

Автор темы
Warisdeath
Генерал-полковник
Генерал-полковник
Спонсор форума
Спонсор форума

Где Warisdeath » 04 май 2025, 04:59

Важкий, довгий і в той же час захоплюючий фільм.
Драма. Гра акторів неперевершена. Режисерська робота так само.

Фільм не про нафту, фільм про вершини і падіння. Моральне падіння. Фільм про людину. Про її характер про її сутність.

Далі опис не мій, знайшов у відгуках:

Пол Томас Андерсон зняв суворий фільм про жадність, злобу та незламний дух суперництва. Зробив це відверто і без фальші, зобразивши всі, навіть самі непривабливі риси людської сутності, дуже натурально і природно. Весь фільм побудований на одному персонажі і його невпинній боротьбі за незаперечну першість у справі, якій він присвятив усього себе, кожне своє дихання і кожне биття серця. У цій боротьбі немає союзників, немає правил і немає коштів, якими можна було б знехтувати. У таких умовах мораль - недозволена розкіш, а всі навколо лише ненависні конкуренти. "Нафта" - драма про перемогу людини над собою, про його сходження на неприступні вершини успіху, ціна якому - самотність і моральне падіння.

Цитата з фільму:

- Буває, я дивлюся на людей і не бачу в них нічого приємного. Я хочу заробити стільки грошей, щоб не бачити нікого. (Деніел Плейнвью)

Фільм чудовий в усьому, починаючи з блискучих акторських робіт, сценарію, зйомок і закінчуючи тривожним, а іноді несподівано тріумфуючим саундтреком Джоні Грінвуда - учасника гурту "Radiohead". Видатна гра Деніела Дей-Льюїса відзначена "Оскаром" та багатьма іншими нагородами. За словами творців картини, фільм міг би не відбутися, якщо б цей чудовий англійський актор відмовився від ролі. І дійсно образ Плейнвью вдався на славу і гідний усіляких похвал і захоплень.

https://kinoukr.com/2092-nafta.html

П.С.
До речі, не зрозумів чому назву зробили "Нафта", що українською, що російською.
Є назва "There will be blood" так і перекладали би, як є "Буде кров". Ну, додали би "Нафта. Буде кров", наприклад.
Ну ладно, як вже є. Фільм хороший. Сподобався.
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Автор темы
Warisdeath
Генерал-полковник
Генерал-полковник
Спонсор форума
Спонсор форума

Где Warisdeath » 04 май 2025, 05:05

Ще один відгук. Тут прям рецензія, літературним словом, але так точно все сказано. Автор невідомий.

Кінематографічна вежа. Чорна меса епохи капіталу. Пол Томас Андерсон подарував світові не просто фільм — він викарбував у целулоїді філософську симфонію про жадобу, віру та нищівну силу індивідуалізму. "Нафта" — це не просто драма, це пророкування. Це Книга Буття, переписана нафтою.

Один чоловік. Один шлях. Один Бог — у вигляді чорної рідини, що струмує з нутра землі. Деніел Плейнв’ю у виконанні Даніеля Дей-Льюїса — це не персонаж. Це архетип. Це демонічна форма життя, яка поглинає все людське, що трапляється на її шляху. Його обличчя — кам’яна гримаса цивілізації, що будує імперії з болю.

Музика Джонні Ґрінвуда — це пульс самої землі, ритм апокаліпсису, який звучить ще до першої репліки. Тут немає слів — лише важке, безвихідне буріння у плоті світу. Цей саундтрек не супроводжує — він керує. Як голос у пустелі.

А операторська робота Роберта Елсвіта — це кінематографічне пророцтво. Вона тримає дистанцію, даючи глядачеві відчуття холодної об’єктивності, а потім безжально наближається, коли правда більше не може залишатися за кадром. Земля розверзлася — і камера це бачила.

Цей фільм — не про нафту. І не про Америку. Це про людину, що загубила душу на шляху до влади. Про брата, якого ти зраджуєш. Про сина, якого ти відштовхуєш. Про Бога, якого ти викликаєш на двобій — і виграєш. Але тільки зовні.

"There Will Be Blood" — це антиєвангеліє капіталізму, де замість риби — нафта, замість води — віскі, а замість спасіння — абсолютна самотність.

Немає катарсису. Є лише правда. Огидна, нестерпна, але геніальна. Це фільм, який розчавлює — не своєю жорстокістю, а точністю. Він говорить не про героїв і не про злочинців — а про нас. У всій нашій гнилій, болісно чесній сутності.

І коли пролунають останні слова — “I’m finished.” — ти відчуєш: так, усе скінчено. Віра. Любов. Людяність. А кіно — тільки почалося.
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Lis1980
Полковник
Полковник

Где Lis1980 » 04 май 2025, 09:05

Warisdeath писал(а):До речі, не зрозумів чому назву зробили "Нафта", що українською, що російською.
Если вы обратите внимание, то очень часто названия фильмов переводят не дословно от слова совсем.. хз почему так, но факт имеет место быть..
За это сообщение автора Lis1980 поблагодарил:
Warisdeath
Рейтинг: 8.33%
На дурака не нужен нож,
Ему с три короба наврешь
И делай с ним, что хошь!

Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Ответить