Драма. Гра акторів неперевершена. Режисерська робота так само.
Фільм не про нафту, фільм про вершини і падіння. Моральне падіння. Фільм про людину. Про її характер про її сутність.
Далі опис не мій, знайшов у відгуках:
Пол Томас Андерсон зняв суворий фільм про жадність, злобу та незламний дух суперництва. Зробив це відверто і без фальші, зобразивши всі, навіть самі непривабливі риси людської сутності, дуже натурально і природно. Весь фільм побудований на одному персонажі і його невпинній боротьбі за незаперечну першість у справі, якій він присвятив усього себе, кожне своє дихання і кожне биття серця. У цій боротьбі немає союзників, немає правил і немає коштів, якими можна було б знехтувати. У таких умовах мораль - недозволена розкіш, а всі навколо лише ненависні конкуренти. "Нафта" - драма про перемогу людини над собою, про його сходження на неприступні вершини успіху, ціна якому - самотність і моральне падіння.
Цитата з фільму:
- Буває, я дивлюся на людей і не бачу в них нічого приємного. Я хочу заробити стільки грошей, щоб не бачити нікого. (Деніел Плейнвью)
Фільм чудовий в усьому, починаючи з блискучих акторських робіт, сценарію, зйомок і закінчуючи тривожним, а іноді несподівано тріумфуючим саундтреком Джоні Грінвуда - учасника гурту "Radiohead". Видатна гра Деніела Дей-Льюїса відзначена "Оскаром" та багатьма іншими нагородами. За словами творців картини, фільм міг би не відбутися, якщо б цей чудовий англійський актор відмовився від ролі. І дійсно образ Плейнвью вдався на славу і гідний усіляких похвал і захоплень.
П.С.
До речі, не зрозумів чому назву зробили "Нафта", що українською, що російською.
Є назва "There will be blood" так і перекладали би, як є "Буде кров". Ну, додали би "Нафта. Буде кров", наприклад.
Ну ладно, як вже є. Фільм хороший. Сподобався.