Ядерная война с участием России - будет?

Локальные и региональные конфликты последних десятилетий
Аватара пользователя

Warisdeath
Генерал-полковник
Генерал-полковник
Спонсор форума
Спонсор форума
Сообщения: 25361
Зарегистрирован: 22 мар 2017
Поблагодарили: 76590 раз
Карма: +14/-0

Ядерная война с участием России - будет?

Где Warisdeath » 02 май 2023, 01:53

Небезпечні цілі: цивільна ядерна інфраструктура та війна в Україні

Королівський об'єднаний інститут оборонних досліджень випустив новий звіт з безпеки атомних електростанцій у безпеці атомних електростанцій в Україні. Головне зі звіту:

▪️РФ із самого початку планувала захоплення ядерних об'єктів в Україні, виділивши для цього спеціальні загони. Проте рівень їхньої підготовки залишався недостатнім для такого завдання, що видно за планами використовувати взятий у заручники український персонал для підтримки роботи станцій, а також викопування оборонних споруд у радіоактивному ґрунті біля ЧАЕС. При цьому росіяни свідомо планували використовувати ЧАЕС як захист своїх офіцерів під час наступу на Київ.

▪️ На противагу цьому, українське керівництво оцінювало саботаж та гібридні операції з дестабілізації громадського порядку як головні загрози безпеці електростанцій. Відповідно до цього, бійці Національної гвардії, які охороняли об'єкти, були підготовлені до контртерористичних операцій, але не до відображення повномасштабного військового штурму. Не останню роль у лобіюванні подібних оцінок відіграли відсторонений голова "Енергоатому" Андрій Деркач та офіцери-зрадники з СБУ, зокрема бригадний генерал Андрій Наумов, які співпрацювали з ФСБ і впливали на стратегію охорони електростанцій.

▪️Аварія, подібна до Чорнобильської, теоретично можлива в Українських умовах, проте на практиці вкрай малоймовірна. У тому числі порівняно малу небезпеку безпосередньо реакторам становлять артилерійські обстріли. Більший ризик становить порушення роботи електростанції у зв'язку з можливими перебоями в одержанні води для охолодження, палива для резервних генераторів та інші загрози, які можуть створити аварійну ситуацію, хоч і не настільки катастрофічну, як у Чорнобилі.

▪Особливу небезпеку становить виснаженість персоналу Запорізької АЕС, який змушений працювати в умовах постійного стресу від бойових дій та тиску з боку окупантів. Сам персонал скоротився з 10-11 тисяч осіб до 3 тисяч, що створює додаткову напругу та відповідний ризик людської помилки.

▪Ризик того, що російські спецслужби та військові спробують влаштувати провокацію все ще залишається. Одним із варіантів є спроба влаштувати кризу під час переміщення ядерних відходів від однієї з підконтрольних Україні АЕС до місця поховання у Чорнобильській зоні. Також очевидним варіантом є влаштувати ядерну провокацію на Запорізькій АЕС. На даний момент, мабуть, конкретного плану російське керівництво щодо таких дій немає. У керівництві країн Заходу зберігається оптимізм щодо того, що Кремль діє раціонально. Однак не можна виключати того, що російське керівництво переконає саме себе, що переваги від ядерної провокації перевищують можливу відповідь від світової спільноти.

Резюме
Війна в Україні підкреслила необхідність посилення безпеки атомних електростанцій у зонах бойових дій.

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року призвело до негайного захоплення російськими військами Чорнобильської атомної електростанції (ЧАЕС). Кілька днів по тому російські війська атакували Запорізьку атомну електростанцію (ЗАЕС) – перший випадок діючої атомної електростанції (АЕС), яка була під прямим ударом у рамках військової операції. Протягом останнього року військова діяльність Росії в Україні призвела до серйозних загроз безпеці ядерної інфраструктури України, і є вагомі підстави вважати, що Росія порушила захист, наданий АЕС міжнародним гуманітарним правом (МГП). Враховуючи значне прогнозоване глобальне збільшення кількості ядерних реакторів протягом наступних десятиліть, ймовірно, що це не востаннє, коли АЕС можуть перебувати у розпалі військового конфлікту. Цей звіт має на меті оцінити ризики, які створює триваюча війна для АЕС в Україні, і зробити попередні висновки з цих подій для покращення безпеки та захисту АЕС у конфлікті.

Найбільшою загрозою для українських АЕС навряд чи є прямий удар по реактору та подальший масштабний радіаційний інцидент, схожий на Чорнобильську катастрофу 1986 року, а скоріше відмова ключових систем – а саме водо- та енергопостачання – або помилка людини. , що потенційно може призвести до інциденту, подібного до того, що стався на АЕС «Фукусіма-Даїчі» у 2011 році. Загроза прямого удару викликає більше занепокоєння, коли мова йде про сховище відпрацьованого ядерного палива басейну або саркофаг із залишками зруйнованого блоку 4 на ЧАЕС, які не спроектовані такими ж міцними, як захисні конструкції над діючими реакторами. Існує також ризик того, що в Україні можуть закінчитися доступні сховища для відпрацьованого ядерного палива, оскільки наразі вона не може безпечно транспортувати відпрацьоване паливо. Нарешті, не можна ігнорувати ймовірність того, що Росія може спровокувати радіаційний інцидент на ЗАЕС чи іншому об’єкті, щоб зірвати український наступ.

У цьому звіті міститься три групи рекомендацій. Перший стосується пом’якшення безпосередніх ризиків для ядерної інфраструктури в Україні. Другий стосується посилення правил, стандартів та інших міркувань для пом'якшення потенційних загроз ядерній безпеці та безпеці під час конфлікту. Третя стосується ведення військових дій навколо АЕС.

Для покращення ядерної безпеки в Україні міжнародна спільнота повинна:

*Забезпечити особисту безпеку та благополуччя персоналу АЕС, включаючи достатню кількість персоналу.
*Забезпечити готовність достатньої кількості ліцензованого українського персоналу для відновлення роботи на ЗАЕС після виходу Росії з об’єкта.
*Сприяти безпечному транспортуванню відпрацьованого ядерного палива до сухих сховищ, де це необхідно.
*Оцінити наявність сховищ з високорадіоактивними відходами та за потреби сертифікувати додаткові сховища.
*Забезпечити хімічне, біологічне, радіологічне та ядерне, аварійне реагування та інше необхідне обладнання, навчання та підтримку українських військових, аварійних служб та операторів АЕС.
*Забезпечувати регулярне інформування про постачання палива для аварійних генераторів на українських атомних об’єктах, а також про рівень води в Каховському водосховищі.
*Забезпечити безпечне постачання дизельного палива, запасних частин і послуг, а також інших матеріалів, необхідних для безпечної експлуатації АЕС України.
*Покарати працівників «Росатома», які працюють на ЗАЕС, за участь в окупації України Росією.
*Встановити стримування проти навмисно створеного радіологічного інциденту, давши зрозуміти Росії, що будь-який такий інцидент супроводжуватиметься масованою відповіддю для пом’якшення шкоди та розширення підтримки військових зусиль України.

Щоб пом’якшити потенційні загрози ядерній безпеці та безпеці в майбутньому конфлікті, міжнародне співтовариство має:

*Розглянути та прийняти необхідні заходи із запобігання та пом’якшення військового конфлікту на державному рівні та окупації ядерних об’єктів силами вторгнення в рамках національних оцінок загроз, проектних загроз та ширшого планування національної оборони та безпеки.
*Включити міркування щодо військового нападу та окупації ядерних об’єктів до стандартів ядерної безпеки Міжнародного агентства з атомної енергії.
*Посилити фізичний захист при проектуванні нових АЕС.
*Зміцнити існуючі АЕС.

Для забезпечення безпеки та безпеки АЕС у зонах активної експлуатації міжнародне співтовариство має:

*Встановити 1 км демілітаризовану зону навколо АЕС.
*Надати особливий захищений статус критично важливим системам безпеки, безпеки та аварійного реагування на АЕС.
*Визначити зобов’язання щодо встановлення ліній розбіжності військовими, які діють навколо АЕС, а також ядерними регуляторами чи іншими відповідальними органами у відповідних державах.
*Встановіти правила щодо впливу кібернетична та електромагнітна діяльність поблизу АЕС.

https://static.rusi.org/398-SR-Dangerou ... -final.pdf
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.


Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Аватара пользователя

Warisdeath
Генерал-полковник
Генерал-полковник
Спонсор форума
Спонсор форума
Сообщения: 25361
Зарегистрирован: 22 мар 2017
Поблагодарили: 76590 раз
Карма: +14/-0

Ядерная война с участием России - будет?

Где Warisdeath » 16 май 2023, 02:30

Опитування росіян
155195 - Ядерная война с участием России - будет?
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.


Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост


Аватара пользователя

Автор темы
Влад Бевх
Полковник
Полковник
Сообщения: 8841
Зарегистрирован: 23 май 2019
Поблагодарили: 30271 раз
Карма: +16/-0

Ядерная война с участием России - будет?

Где Влад Бевх » 22 июн 2023, 04:24

ВАССЕРМАН ЗАЛІЗНИЙ
@WASSERMAN_MOLE
Розказати, що відбудеться коли хуйло використає тактичну ЯЗ?
Перший день-всі в жаху від фото та відео з міста вибуху. Прокльони та вимоги помсти. "Не забудем не прастим".
День другий-прутіла та ко починають збирати донати на допомогу вцілілим та на "ядерну бомбу помсти".
День третій - оон виражають глибоку занепокоєність "ескалацією конфлікту з боку обох сторін" та пропонує сісти за стіл переговорів. Фото та відео з міста вибуху з'являються у закордонних виданнях з коментарями "на цей час у нас нема доказів, що це зробила росіся".
День четвертий-
керівники НАТО вимагають від Конгресу додаткових грошей на програму "як нам перемогти росісю, але так, щоб вона не образилась та не почала бомбити Лондон". ФБ та Твіттер забороняють розміщувати фото та відео з міста вибуху як занадто жорсткі.
День п'ятий - до епіцентру вибуху
добираються перші волонтери. В соцмережах з'являться нова хвиля фото та відео. Ze вилазить з бомбосховища та запілює пафосний ролик на тему "єднаймось+донатимо+світ цього не пробачить+завтра беремо Севастопіль".
День шостий - в соцмережі попадає апеляційна скарга маліни щодо квартири. Про ЯЗ ніхто не згадує. Мляві заклики порохоботів заглушають потужні погрози тік-ток воїнів розібратися з негідниками та обісцяти їх.
День сьомий - одного одноокого запитують "Як ви оцінюєте використання ЯЗ проти України?". Він відповідає - "Про що взагалі їде мова?".

Аватара пользователя

Warisdeath
Генерал-полковник
Генерал-полковник
Спонсор форума
Спонсор форума
Сообщения: 25361
Зарегистрирован: 22 мар 2017
Поблагодарили: 76590 раз
Карма: +14/-0

Ядерная война с участием России - будет?

Где Warisdeath » 20 янв 2024, 01:11

Росія відхиляє пропозицію США про переговори про контроль над ядерними озброєннями
Попри кілька спроб Вашингтона роз’яснити ситуацію, Москва не висувала конкретних пропозицій щодо контролю над озброєннями з січня 2022 року, заявив високопоставлений чиновник США.


Росія відхилила пропозицію США обговорити контроль над ядерними озброєннями, заявив сьогодні її міністр закордонних справ, хоча сама Росія не пропонує альтернативних пропозицій, за словами високопоставленого чиновника Білого дому.

Виступаючи на прес-конференції, міністр закордонних справ Росії Сергій Лавров пов'язав відмову Росії від зовнішньої політики США, яка, за його словами , була спрямована на «підрив безпеки та інтересів Росії».

Пропозиція була зроблена у вересні, коли офіційні особи США запропонували провести нові переговори щодо нового договору СНО, який регулює кількість ядерної зброї, розміщеної Сполученими Штатами та Росією, і наразі є єдиним договором про контроль над ядерними озброєннями між ними.

Переговори стосувалися дотримання договору, його продовження після закінчення терміну дії в 2026 році та управління ядерними ризиками, сказав старший директор Ради національної безпеки Пранай Вадді на заході в мозковому центрі CSIS у четвер.

Росія надіслала свою відмову в приватному порядку в грудні, перш ніж оголосити про це публічно сьогодні, сказав Вадді.

За його словами, бажання російських лідерів пов’язати ядерні переговори з іншими цілями безпеки, такими як припинення розширення НАТО, є «високою планкою».

За його словами, Росія не робила жодних конкретних пропозицій щодо нових переговорів щодо контролю над озброєннями з січня 2022 року — за місяць до її повномасштабного вторгнення в Україну — коли вона запропонувала проекти договорів щодо ядерних переговорів.

Вадді сказав, що Росія може вважати, що ці січневі проекти договорів все ще на столі.


Однак вони були запропоновані в рамках діалогу, коли Росія «присягалася, що не вторгнеться в Україну», сказав він, залишаючи США незрозумілим, чи ці пропозиції все ще мають на увазі серйозно.

У лютому 2023 року Росія в односторонньому порядку вийшла з передбачених договором повідомлень про статус і переміщення ядерної зброї. Сполучені Штати наслідували їхній приклад у червні, але радник з національної безпеки Джейк Салліван публічно запропонував переговори з Росією щодо Нового договору СНО. У липні Росія відхилила пропозицію США.

Незважаючи на відсутність участі російських офіційних осіб, Вадді сказав, що вважає, що вони, ймовірно, сядуть за стіл переговорів до закінчення терміну дії 2026 року.

Оскільки російські військові два роки загрузли в тому, що Москва все ще евфемістично називає «спеціальною військовою операцією», російські чиновники неодноразово припускали, що вони можуть застосувати ядерну зброю.

Російські ядерні сигнали досягли піку у вересні 2022 року після блискавичного українського наступу, який звільнив більшу частину Харківської області. Тоді Росія скасувала свою риторику на тлі тривалого опору України та потоків зброї із Заходу.

Росія також не зробила кроків щодо застосування ядерної зброї, коли Україна звільнила анексовану Росією Херсонську область, незважаючи на те, що Путін заявив, що він використовуватиме «будь-які засоби» для захисту регіону.

Дехто в Європі стверджує, що ядерні загрози Росії в першу чергу спрямовані на примус до України та її союзників, і мало шансів, що вони коли-небудь будуть використані.

«Ми розглядаємо це більше як пропагандистський інструмент примусу України та деяких країн, які можуть стати більш вагаючими щодо підтримки України», — сказав міністр оборони Болгарії Тодор Тагарєв на заході Atlantic Council минулого тижня.

https://www.defenseone.com/threats/2024 ... ol/393452/
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.


Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Аватара пользователя

Автор темы
Влад Бевх
Полковник
Полковник
Сообщения: 8841
Зарегистрирован: 23 май 2019
Поблагодарили: 30271 раз
Карма: +16/-0

Ядерная война с участием России - будет?

Где Влад Бевх » 28 янв 2024, 04:22

США впервые за 15 лет возможно разместят ядерное оружие в Великобритании в ответ на растущую угрозу со стороны России
Об этом 26 января сообщили The Telegraph и The Sun со ссылкой на документы Пентагона.

По оценке The Telegraph, документы в базе данных закупок министерства обороны США свидетельствуют о планах вернуть ядерные боеголовки на авиабазу Лейкенхит в Саффолке. Они находились там до 2008 года, но потом Пентагон вывез их, посчитав, что угроза холодной войны со стороны России уменьшилась, пишет издание.

Возвращение оружия в Великобританию является частью масштабной программы НАТО по развитию и модернизации ядерных объектов по всему миру в рамках подготовки к потенциальной эскалации боевых действий, полагают СМИ. Россия ранее заявляла, что если США разместят оружие в Великобритании, это будет расценено как эскалация и вызовет ответные меры, сказано в статье.

Пентагон не подтвердил, что планирует размещать ядерное оружие в Великобритании. "США регулярно модернизируют свои военные объекты в странах-союзниках. Несекретные административные бюджетные документы часто сопровождают такую ​​деятельность. Эти документы не содержат прогнозов и не предназначены для раскрытия каких-либо конкретных позиций или деталей базирования", – цитирует The Sun представителя ведомства.

Вернуться в «Локальные и региональные конфликты»