Венгры

История операций на Восточном фронте
Ответить
Аватара пользователя

Автор темы
Влад Бевх
Полковник
Полковник
Сообщения: 8766
Зарегистрирован: 23 май 2019
Поблагодарили: 30127 раз
Карма: +16/-0

Венгры

Где Влад Бевх » 13 янв 2020, 16:24

(с)
12 січня 2019 року угорський уряд опублікував на своїй сторінці в Facebook повідомлення із закликом вшанувати пам’ять «героїчних угорських солдатів, які до останнього боролися за Угорщину на Дону». Розбираємося, чому солдати виявилися так далеко від дому, яким чином вони боролися в Росії за батьківщину, і чим все це закінчилося.

Третій райх не раз затикав арміями союзників діри на складних ділянках фронту. Румуни, хорвати, італійці, іспанська добровольча «Блакитна дивізія» — всім їм довелося побувати на Східному фронті, але мало кому вдалося звідти повернутися.

Угорці стали союзниками країн «Осі» в листопаді 1940 року, брали участь у боях на території Югославії, а в липні 1941-го прийшли на допомогу німцям у Карпатах. Коли бліцкриг не вдався, кабінет прем’єр-міністра Ласло Бардошші вирішив відправити на Східний фронт 2-гу угорську армію. Їй передається практично все важке озброєння, яке є в країні, і вся авіація. 11 квітня 1942 року 209 тисяч угорських солдатів та офіцерів стають частиною групи армій «Південь».



До того моменту німці пройшли всю Україну, але загрузли між Доном і Волгою. Угорська армія потрапляє з корабля на бал: підтримує італійців, які прикривають лівий фланг 6-ї німецької армії Фрідріха Паулюса, що штурмує Сталінград.

До осені 1942 року удача була на боці німців та їхніх союзників, але з листопада противник переходить у контрнаступ. У ході операції «Уран» Червона армія бере в кільце війська Паулюса. Виручити своїх намагається група армій «Дон» під командуванням фельдмаршала Манштейна, але прорвати блокаду у німців не виходить. У грудні 1942 року радянські війська громлять 8-у італійську армію. Італійці билися хоробро, але халатно поставилися до підготовки оборони, майже не копали траншеї і не будували бліндажів. Того ж місяця їхня армія припинила своє існування.

Прийшла черга угорців. 13 січня 1943 року біля селища Свобода на березі Дону відбувається ключовий бій. Командувач 2-ї угорської армії генерал-полковник Густав Яні не дає наказу відступати, навіть коли відкочуються назад сусідні німецькі та румунські частини. Через кілька днів у армії залишається лише один танк, а її літаки просто не встигають вилетіти з аеродромів. Втрати колосальні — з 209 тисяч людей до рідної Угорщини повернеться не більше 40 тисяч.

Серед загиблих був старший син регента Міклоша Хорті. Цей розгром став найбільшою поразкою угорської армії за весь час її існування, країна втратила половину збройних сил.


Острогозько-Россошанська операція, наступ біля селища Свобода, в ході якого була знищена 2-а угорська армія. Карта: WAS
ЩО БУЛО ДАЛІ:
Після розгрому на Східному фронті в Угорщині посиляться антивоєнні настрої. 1942 року Хорті почне сепаратні переговори з Британією. Коли 1944 року він оголосить про вихід країни з війни, Угорщина буде окупована німцями.
Восени 1944 року почнеться Будапештська операція: Червона армія і румунські війська виб’ють німців з Угорщини.
Свій останній бій 2-а угорська армія, що була переукомплектована німцями, дасть у жовтні 1944 року під Дебреценом. Спочатку їй вдасться зупинити просування трьох радянських танкових корпусів, але після цього сили угорців вичерпаються. 1 грудня 1944 року армія буде розформована.
Генерал Густав Яні біжить до Німеччини. 1946 року він повернеться до Угорщини, де буде розстріляний за військові злочини. 1993 року Яні був реабілітований посмертно.
87955 - Венгры
За это сообщение автора Влад Бевх поблагодарил:
иван777444333
Рейтинг: 8.33%


Ссылка:
BBcode:
HTML:
Скрыть ссылки на пост
Показать ссылки на пост

Ответить

Вернуться в «Восточный фронт»