Как и следовало ожидать, визит Трампа в Саудовскую Аравию оборачивается чередой болезненных пощёчин Израилю. Оружие — без нормализации. Мир с хуситами — на фоне очередного обстрела из Йемена. Снятие санкций с Сирии — без малейшего намёка на признание Голанских высот израильский территорией .
Израиль, ведомый страхом руководства потерять власть, без стратегического видения и вцепившись в тактику выживания коалиции, оказался не просто на обочине мировой политики — нас оттеснили даже на задворки Ближнего Востока.
Хочется ошибиться. Но пока всё идёт именно по этому сценарию.
Пил в очі: сценарій щедрого подарунка в подвійній грі Трампа і Нетаньягу
Полум’я війни може знову спалахнути вже найближчими днями, якщо “Колісниці Гідеона”, які розігрівають двигуни на кордоні, отримають наказ штурмувати Газу. Нетаньягу і Трамп — два досвідчені політичні “пожежники” — зайняті тим, щоб запобігти пожежі, яка загрожує охопити весь регіон.
Один спрямовує літак-вогнеборець у вигляді “плану Віткоффа” і чинить американський тиск на завершення війни, а другий кричить: “Тримайте мене!”, гучно заявляючи: “Якщо ХАМАС не прийме план, ми доб’ємо його остаточно”, — і тим часом ставить начальника Генштабу на паузу до закінчення візиту Трампа до Саудівської Аравії.
Але чи дійсно все так? Чи нам просто пускають пил в очі?
Нетаньягу, віртуоз політичного виживання, нібито опинився в неможливій пастці: з одного боку — Смотрич і Бен-Гвір, які загрожують розвалом уряду, якщо війна завершиться до “остаточної перемоги” і “знищення ХАМАСу”. З іншого — ультраортодоксальні партії, які не витримують тиску суспільства і рішення БАГАЦу про негайний призов учнів єшив, і тому хочуть закінчення боїв, щоб заглушити відправку повісток.
І ось з’являється ідеальне рішення: американський тиск і “план Віткоффа”, в кінці якого — повне припинення війни. Нетаньягу погоджується “вимушено” відправити делегацію в Доху, одночасно підвищуючи градус риторики і погрожуючи пекельними карами — саме те, що йому потрібно для збереження коаліції.
Але цілком можливо, що все це лише “понарошку”. Трамп, досвідчений гравець у покер, підкидає Нетаньягу потрібний козир — президентський ультиматум. Тепер прем’єр зможе сказати своїм партнерам по коаліції, звичайно з кислим обличчям і стриманим гнівом: “Що поробиш? Це Америка. Ми не можемо їм протистояти. Військова допомога, вето в Радбезі — все на кону. У нас немає вибору. Ми просто йдемо закрити угоду”.
Легко обрушитися з критикою на Нетаньягу і дорікати йому в тому, що Трамп укладає угоди за його спиною. Але Трамп робить саме те, що Нетаньягу зараз необхідно: він може досягти угоди про звільнення заручників, завершити затяжну війну, яка підриває його популярність, задовольнити сім’ї викрадених і одночасно зберегти коаліцію. Все це — під прикриттям звинувачень на адресу американців, ніби вони нав’язали небажаний компроміс. Адже коли Трамп щось вирішує — йому потрібно підкорятися, інакше в одну мить можна перетворитися на Зеленського.
Нетаньягу спихне провину на Трампа, представить себе жертвою геополітичних сил, а не тим, хто сам затягнув війну, тому що це його влаштовувало. Ультраортодокси отримають перепочинок від тиску з питання призову, а радикальні депутати зможуть гучно виступати проти “нав’язаної” угоди, не розвалюючи при цьому уряд.
Особливі відносини між Трампом і Нетаньягу — ключ до розуміння цієї подвійної гри. Навіть коли вони розходяться в думках, вони доповнюють один одного. Обидва — майстри політичної комунікації, які протягом багатьох років уміло використовують один одного у власних цілях. Трамп отримує важливе зовнішньополітичне досягнення — завершення війни на Близькому Сході, яке доповнить його список дипломатичних успіхів в Ємені, Пакистані і, можливо, в Україні. А Нетаньягу отримує найцінніший подарунок: нехай і не чек на 400 мільйонів доларів, але політичний вихід із глухого кута, покритий золотом.
Американці з розумом використовують момент звільнення Ідана Александера, щоб просунути свій план, а Ізраїль грає роль підозрілого противника, який зрештою поступається тиску. Адже в політичному театрі найгучніші суперечки часто — це ті, що заздалегідь узгоджені в кулуарах. Так “план Віткоффа” перетворюється на кодове слово угоди, про яку всі знають, що вона зрештою буде досягнута. А “безпрецедентний американський тиск” може виявитися рятувальним колом, що забезпечує політичне виживання Нетаньягу до виборів 2026 року.
Нетаньягу, можливо, вірить у “повну перемогу”, говорить про неї, а деякі навіть носять це гасло у себе на голові.
Але й він розуміє: єдиний переможець у цій історії — Дональд Трамп. Саме він запише собі в актив історичну мирну угоду на Близькому Сході і, можливо, навіть підніме над головою Нобелівську премію миру. А Бібі задовольняється бонусом політичного виживання — втішним призом, який він з радістю обіймає обома руками.
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.
Я знаю про всі негаразди своєї країни, але не вважаю можливим під час війни ганьбити її ні в публічних постах, ні в публічних місцях. Я - не помічник ворогу.
Президент США Дональд Трамп у середу заявив, що його поїздка до країн Перської затоки не означає, що Ізраїль залишився осторонь. За його словами, хороші відносини США з цими державами йдуть на користь і самому Ізраїлю.
«Це добре для Ізраїлю, — сказав Трамп журналістам на борту президентського літака. — Відносини, які мені вдалося вибудувати з цими країнами… Я вважаю, що це дуже добре для Ізраїлю», — пише Reuters.
Трамп також заявив, що без участі США жоден із заручників не вижив би, і що саме його адміністрація заслуговує «можливо, найвищої похвали» за їхнє звільнення.
«Послухайте, його б зараз не було з нами, — сказав він про нещодавно звільненого заручника Ідана Александра. — Якби не ми — його, швидше за все, вже не було б серед живих. Напевно, ніхто із заручників не залишився б живим».
Слідом за «Флотилією свободи» в Газу вирушила «Колона стійкості»
Сотні пропалестинських активістів вирушили з Тунісу автобусами до сектору Газа. Організатори заявляють, що в Лівії та Єгипті до них приєднаються багато охочих «прорвати блокаду Гази».
Організатори акції, переважно жителі Тунісу, назвали свою колону «Сумуд», що в перекладі з арабської означає «стійкість». Вони зазначили, що колона не везе гуманітарну допомогу в Газу, їхня мета — здійснити «символічний акт» — прорвати блокаду території, яку Організація Об’єднаних Націй називає «найголоднішим місцем на Землі». «Колона стійкості» планує прибути до КПП «Рафіах» з єгипетського боку наприкінці тижня, повідомив один з учасників подорожі телеканалу France 24.
Колона з дев’яти автобусів планує дістатися півдня сектору Газа вздовж узбережжя Середземного моря: з Тунісу через Лівію та Єгипет. «Єгипет поки що не дав нам дозволу на перетин кордону, але подивимось, що буде, коли ми туди прибудемо», — сказала координаторка акції. Серед учасників подорожі також є активісти з Алжиру, Марокко, Мавританії та Лівії.
Продам складские разные пружины и пружинки на ПМ, ПМ-Р, ТТ, ПСМ,ПСМ-Р
На ПМ и ПМР А также на МР-ки:
- Пружина возвратная – 130 грн.
- Боевая пружина...