Страница 4 из 4
Холодное оружие - фототема
Добавлено: 19 мар 2024, 17:26
Влад Бевх
Холодное оружие - фототема
Добавлено: 28 мар 2024, 16:07
Влад Бевх
Дорого богато.
Поныряй и 31 себа с магнакатом - вторая в истории лезвийная порошковая сталь что разработана специально для ножей а не для лезвий промышленного оборудования (первая порошковая ножевая была японская ZDP 189).
Холодное оружие - фототема
Добавлено: 12 апр 2024, 00:52
Влад Бевх
(с)
При ближайшем рассмотрении "страшный филиппинский живопыр" оказался не таким уж страшным. Имеем так называемый меч Тенегре с острова Панай народа Висай. Сталь на удивление неплоxая, заметна толковая термичка. Думаю если полирнуть и слегонца протравить(яблочко там порезать, лимончик) полезет xороший ламинат и возможно даже с зонной закалкой. Рукоять из эбена удивительно удобная. Несмотря на очень специфический балланс. Но что клинок сломается в самом узком месте можно не боятся - толщина обуxа там 7мм при ширине клинка в 18мм... С возростом не определился - судя по некоторым деталям вторая половина 19-го века, но возможно вплоть до 1940-x...
Холодное оружие - фототема
Добавлено: 28 июн 2024, 22:27
Bikini
Син-гунто (軍刀) - новый армейский меч, разновидность японских мечей периода Мэйдзи, преимущественно для офицеров и сержантов. Внешне напоминал Тати, однако в отличие от последнего, гунто был церемониальным оружием. Во флоте был свой меч,
Кай-гунто, отличием которого от армейского было в оплётке и материале рукояти, ножны были из дерева, когда в армейском варианте отделка из металла. Так же был вариант меча для морской пехоты, сочетающий элементы Син-гунто и Кай-гунто.

Холодное оружие - фототема
Добавлено: 13 сен 2024, 17:32
Влад Бевх
Холодное оружие - фототема
Добавлено: 13 сен 2024, 17:45
Влад Бевх
Холодное оружие - фототема
Добавлено: 18 окт 2024, 18:39
Влад Бевх
Коли кохаєшь потужно незламні ножі.
Холодное оружие - фототема
Добавлено: 04 июн 2025, 12:34
Влад Бевх
Тернопіль
Чергова найфовка
Холодное оружие - фототема
Добавлено: 04 июн 2025, 16:01
Lis1980
А что это за боченок на весах? Что происходит на фото? Интересуюсь, бо далек от ножевой темы..
Холодное оружие - фототема
Добавлено: 04 июн 2025, 16:08
иван777444333
Холодное оружие - фототема
Добавлено: 04 июн 2025, 16:16
иван777444333
Холодное оружие - фототема
Добавлено: 04 июн 2025, 21:09
Влад Бевх
Бочонок с нитью - приспособа для замера остроты.
Резали канат замер ли как садиться разные стали
Холодное оружие - фототема
Добавлено: 09 июн 2025, 21:08
Влад Бевх
«Навіщо дорогий ніж? За 200 доларів чи дорожче? Що він зробить такого що не зробить ніж за 50 доларів?» Запитав мене недавно один чоловік. Любитель ножів і ладна що інтенсивно займалася ножовим боєм.
Питання було про фікс а не про складень.
З ходу не зміг відповісти, довелося привести думки в систему.
Так ось.
Історично і в сучасності - дорогі ножі - різні поняття.
Історично дорогий ніж / клинковий виріб - це більш складна конструкція , з деталей більш складноі конфігурації, значно краще оброблених і більш якісно змонтованих. Термічка клинка теж була краща , але вона не радикально покращувала робочі властивості а більше розширювала їх - скажемо добавляла пружності.
В сучасності крім вищевказаного дорогий ніж - це ніж з «порошкової» супер сталі з хорошою термічкою.
Що це дає в плані користування.
Первинна гострота втрачається при роботі, швидко чи відносно швидко і лезо виходить на робочу гостроту. Користувач (грамотний) працює ножем , через деякий час підводить його, знову працює, знову підводить і так до моменту коли запасу на підведення/правку вже немає і лезо тре знову гострити.
Так ось. клинок з добре відтерміченоі суперсталі на порядок розширює час цієї робочой гостроти. На порядок - це в десять разів. Так роботу можна зробити (в більшості випадків) і Морою і Опінелем. Вони відріжуть 10 мм канат скажемо 100...200 разів до потреби в загостренні. Але ніж з суперсталі відріже той канат 1200—2000 разів.
саме тому ножі з «порошкових» сталей так швидко увійшли в користування. Мисливець чи турист йшов в оутдор на 10…14 днів, інтенсивно працював ножем, підводив його кількома рухами але точити не тре було весь вказаний час.
Ну і взагалі - коли попрацюєш хорошим ножем з добре відтерміченоі супер сталі - до класичних литих сталюк на клинку втрачають інтерес. Я не кажу кухню (де працює в першу чергу геометрія) чи про бойові клинки.
При цьому «порошкові» сталі масово зʼявилися в пожебудуванні відносно недавно, років 25 а суперсталі - років 10. І до сих пір є лише декілька марок порошкових сталей що розроблялися спеціально для ножів. Більшість розроблялася для лез - але для лез промислового обладнання. Скажємо установки для змілчення сировини на фабриках переробки макулатури , де леза з cpm s30v міняють в чотири рази рідше аніж леза з класичної інструментальної сталі.